top of page

De nacht van de bliksemregen van Myron van der Velden


Een magisch boek waarin een meisje door de tijd reist om de geschiedenis te proberen te veranderen.


Lana krijgt zomaar plotseling van een wildvreemde een doosje met een horloge. Ze snapt niet wat ze ermee moet, totdat ze een briefje vindt, waarop staat dat ze in het onweer de Eiffeltoren op zal gaan met het horloge. Én er staat dat ze met het horloge kan tijdreizen.... een magisch horloge. Ze vindt het vreemd, maar is al snel overtuigd van het idee terug te gaan in de tijd. Proberen kan geen kwaad. Ze wil proberen de tijd te veranderen om zo het fatale ongeluk van haar moeder te voorkomen. Ze gaat in de onweersbui de Eiffeltoren op en komt daadwerkelijk in een andere tijd terecht. Ze komt alleen in een heel andere dan ze hoopte en helaas blijkt al snel dat de tijd echt veranderen niet zo maar gaat.


In een wervelend avontuur, ga je 100 jaar terug in de tijd naar Parijs in 1909 en ontmoet je Gustave Eiffel, de maker van de Eiffeltoren. Samen met Alex, de krantenjongen, die Lana ontmoet, beleeft ze bijzondere gebeurtenissen. Maar de grote vraag is: kan ze haar moeder nog een keer ontmoeten in het verleden en hoe komt ze in die tijd terecht? En eigenlijk nog belangrijker: komt ze ooit weer terug naar haar eigen tijd?


Door de vaart in dit verhaal in de relatief korte hoofdstukken die bijna allemaal met een soort cliffhanger eindigen, blijf je tot het eind geboeid. Doordat het verhaal over de Eiffeltoren gaat die echt bestaat en doordat het verhaal gaat over de tijd van vroeger én nu lijkt het haast realistisch. Maar door het magische effect van de bliksemregen, waardoor Lana zo'n 100 jaar terug gaat in de tijd, is wel duidelijk dat dit niet zomaar een realistisch boek is. Die magie is in het hele verhaal voelbaar en maakt het een fantasierijk verhaal.


Af en toe zijn de beschrijvingen wat snel waardoor je er als lezer goed bij moet blijven. Het spannende stuk over de lift die ermee ophoudt, waarna Lana over de balken van de Eiffeltoren moet lopen tot de trap is zo'n voorbeeld. Je ziet het deels voor je, maar de hele beschrijving van lift tot de kamer van Gustave Eiffel vraagt wel wat van de lezer. Als je de Eiffeltoren niet goed kent, zal dit stuk in elk geval nieuwsgierig maken naar hoe de liften en trappen toen en nu liepen.


Meest geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 10 en vooral leuk voor kinderen die houden van een vleugje magie. Ook zeer geschikt voor kinderen die Parijs en/of de Eiffeltoren kennen of willen leren kennen.



Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page