Een prachtig boek over zeedieren die bijna niemand kent, maar die het wel verdienen om wereldberoemd te zijn!
In dit boek ontmoet je maar liefst 37 bijzondere zeedieren. Het ene dier is bekender dan het andere, want grote kans dat je al wel eens hebt gehoord van zeevonk of van de pissebed. Maar ken jij de slijmprik of de kerstboomworm al?
De schrijfwijze is deels te vergelijken met onder andere die van Bibi Dumon Tak en Lotte Stegeman. Matthijs Meeuwsen weet namelijk de lezer op een grappige manier aan te spreken, wat dit boek sterk maakt. Met uitspraken gericht aan de lezer als 'stoppen met lachen nu', 'Een sifonowattes? Oké, we leggen het uit', 'Je bent er nog?' en 'Nog sneller lezen!' houd je de aandacht erbij.
Het is soms best ingewikkelde materie, want je kunt er zelf niet veel bij voorstellen als je nooit diep in de zee bent geweest. Niet zo gek dus dat het ene verhaal over een dier sterker overkomt dan een ander verhaal. Zo was het verhaal over de bijzondere zeekomkommer heel duidelijk en bij de kennismaking met het krabbezakje zou het maar zo kunnen zijn dat je sommige delen van de tekst opnieuw moet lezen om het echt goed voor je te kunnen zien. Af en toe kom je wat lastige woorden tegen, zoals 'linkmiegel', maar de betekenis wordt meestal wel duidelijk uit de context.
De wijze van schrijven over een zeedier is niet alleen informatief en soms dus grappig, maar ook afwisselend. De meeste dieren worden op min of meer dezelfde besproken, maar een aantal dieren juist geheel anders. Zo maak je ook kennis met dieren aan de hand van een interviewvorm, zoals het interview met de IJswalvis of door een gesprek tussen de haai en de poetsvis. En elk dier heeft een fijn apart blokje met een verwijzing naar een ander dier of extra informatie over het dier zelf.
De schitterende illustraties van Paco Vink in het verhaal geven een zeer goed beeld van de zeedieren in dit boek. Het lijkt soms haast of je gewoon naar een aquarium kijkt. Heel wonderlijk!
Een boek speciaal voor dieren-, zee- en natuurliefhebbers.