top of page

Gevaar in het plantenrijk van Mátyás Bittenbinder & Barend Last


Na 'Gif in het dierenrijk' van Mátyás Bittenbinder en Barend Last is er nu een boek over het plantenrijk. Dat maakt meteen nieuwsgierig: komen er ook nog vergelijkbare boeken over het rijk van de bacteriën en het schimmelrijk? Want zoals de schrijvers aangeven in het begin van het boek 'het plantenrijk is één van de vier 'rijken''.


Dit informatieve kinderboek staat boordevol gevaren in het plantenrijk en dat allemaal voorzien van veel verduidelijkende foto's, prachtige illustraties van Dagmar Heikens en János Bittenbinder en een aantrekkelijke vormgeving door de vele tekstvlakken en mooie kleuren. Verdeeld over vijf hoofdstukken lees je plantastische feiten over de gevaarlijkste planten ter wereld. Elk deel wordt voorafgegaan door een bijzonder en interessant verhaal waarbij vervolgens dat verhaal als uitgangspunt dient om dieper in te zoomen op verschijnselen, planten of gebeurtenissen uit dat verhaal. Alles uiteraard gelinkt aan het plantenrijk.


De auteurs delen op een toegankelijke wijze in meestal korte stukjes tekst best pittige informatie en nemen de lezer mee op reis door de gevaren én wonderen van het plantenrijk. De opbouw in dit boek is sterk, want voordat er ingegaan wordt op gevaren, lees je kenmerken van planten en wat planten bijzonder en anders dan bijvoorbeeld dieren maken. Daarbij wordt goed duidelijk dat het hele boek draait om het gevaar (en de kracht) van planten. Het tweede deel heeft een geheel andere insteek. Hier ga je op tijdreis vanaf het ontstaan van de aarde en dus het ontstaan van planten (vermoedelijk de algen) tot het ontstaan van bloemplanten. Die evolutie is aan de hand van voorbeelden duidelijk uitgewerkt. In het derde deel lees je over gevaarlijke planten in het algemeen, zoals vleesetende planten en parasitaire planten. In het vierde deel lees je over gevaarlijke planten in Nederland, waaronder de reuzenberenklauw. Tot slot lees je in het laatste deel over geneeskrachtige planten, zoals de taxus.

Het boek bevat veel rijke taal. Sommige begrippen kunnen best lastig zijn, maar alle informatie is zeer goed uit de context te halen, zodat je begrijpt wat er staat en wat er bedoeld wordt. Daarbij helpen de foto's en illustraties heel goed. Die zorgen ervoor dat je het net even beter voor je ziet.


Een geschikt boek voor planten- en natuurliefhebbers, vanaf een jaar of 9, die meer over gevaarlijke planten willen leren, maar ook geschikt om te gebruiken in de klas tijdens natuurlessen om de betekenis van de natuur voor de samenleving (en dus voor mens en dier) uit te kunnen leggen. Door de korte stukjes tekst, de afwisseling fictie en non-fictie en de aantrekkelijke vormgeving is dit zeker een enorme aanrader.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page