top of page

Hart van staal van Simon van der Geest


Een nieuw filmisch boek van Simon van der Geest en wat voor één. Een superspannend verhaal dat vlot leest en je in je greep houdt. En met dit boek is nog maar het begin gemaakt van een indrukwekkend meeslepend verhaal, want de oplettende lezer, leest achterin dat Simon van der Geest aan een vervolg werkt. Fijn, want het verhaal vraagt om meer.


Je leest het verhaal, dat opgedeeld is in vijf delen, afwisselend uit Ravi en Zina. Twee kinderen die allebei merken dat hun ouders zijn veranderd en ervan balen dat muziek verboden wordt. De opbouw daarbij is sterk, want wat dat deze kinderen samenbrengt, is juist hun gezamenlijke vermoeden: hun ouders zijn robots. Wat leidt tot een wezenlijke vraag: waar zijn hun echte ouders nu? Ze kennen elkaar van school, maar ze leren elkaar pas echt goed kennen door deze vreemde ontdekking. Samen met Blinker en haar broertje Mink proberen ze een plan te bedenken om muziek weer tot leven te brengen en mensen in te laten zien dat er vreemde dingen gebeuren; niet zo makkelijk in een wereld waarin alle muziekinstrumenten ingeleverd moeten worden. Toch lukt het met veel moeite om via luidsprekers alle mensen en kinderen te activeren en dat is het begin van hun plan de robots te verslaan en hun ouders terug te vinden. De Rebellen zijn hiermee geboren! Het verhaal is niet helemaal af, maar een deel lijkt opgelost en afgerond. Toch kan dit boek niet zonder een vervolg.


Het klinkt misschien als een heel robotachtig verhaal, maar doordat de scheidingslijn tussen mens en robot heel dun lijkt, is het niet te robotachtig en echt een krachtig verhaal over vriendschap en technologie. Soms deed het verhaal denken aan Toen mijn broer een robot werd (van Emiel de Wild) of zelfs Chip en Bos (van Tineke Honingh), maar dat boek bevat robots naast mensen en is heel fictief. Af en toe leek de surrealistische wereld wat op de wereld in Duizend & Ik (van Yorick Goldewijk). Maar toch ook weer totaal anders.


Elk hoofdstuk in de vijf delen is voorzien van een toepasselijke tekening van Martijn van der Linden die het hoofdstuk goed samenvat. Daarnaast start elk deel met een prachtige paginagrote tekening.


Vooral geschikt voor kinderen die geïnteresseerd zijn in verhalen over AI, robotica, techniek en rebelse activiteiten om het goede te doen waarbij vriendschap een grote rol speelt. Ideale voorleesaanrader!

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


Os comentários foram desativados.
bottom of page