top of page

Het geluk van Schildpad van Tiny Fisscher en Barbara de Wolf


'Geluk zit overal', zegt hij.

'Waar je maar wilt'.


Nadat ik De droom van Schildpad had gelezen, wist ik dat ik ook het eerder verschenen boek zou moeten lezen. Wat mij betreft mogen er veel nóg meer herkenbare verhaaltjes over Schildpad en zijn vrienden komen. Het geluk van Schildpad is de eerste bundel met korte verhaaltjes en is bekroond met een Zilveren Griffel. Wat ik van het tweede boek De droom van Schildpad over Schildpad en zijn vrienden vind, lees je hier.


Dit boek bevat prachtig poëtische, leerzame lessen op een zeer positieve wijze verpakt in zeven korte verhalen. De verhalen verschillen in lengte, zo is het eerste verhaal weer wat langer dan het laatste. Goed gevarieerd dus. Maar één ding is gelijk, namelijk het schitterende samenspel tussen tekst en beeld. De kleurrijke, krachtige illustraties van Barbara de Wolf maken dit boek helemaal af. Mooi is bijvoorbeeld hoe in beeld is gebracht hoe Schildpad eruit ziet als hij verlegen is en kleurt tot onder aan zijn schild of hoe zwartgeblakerd de taart wel niet is; echt totaal mislukt. De collagestijl, waarbij de gevoelens en emoties van de dieren zo goed zichtbaar zijn, is daarnaast een stijl die goed past verhalen zoals deze.


Mooi aan de verhalen is de samenhang. Zonder dat het expliciet genoemd wordt (op 'com-pli-mentje' na) hangen alle verhalen samen. Ze gaan alle zeven over herkenbare onderwerpen en draaien om een bepaald gevoel, want hoe voelt geluk? Hoe voelt het om een vriend te hebben? Hoe voelt haast? Hoe voelt het om complimentjes te ontvangen? Hoe voelt het om afscheid te nemen? Allerlei onderwerpen waar je met kleuters prachtige gesprekken over kunt voeren. Mede dankzij de rijke taal en de krachtige manier waarop nieuwe woorden uitgelegd worden, want wat is een compliment eigenlijk? De taal is niet allee rijk, maar ook erg poëtisch, zonder dat het ingewikkeld wordt. Bijvoorbeeld in onderstaand stukje waar water meerdere invullingen krijgt, zoals een slokje nemen en aanspoelen.

'Hij buigt voorover.

Neemt een sokje.

Het water tintelt op zijn tong.


IN zijn hoofd spoelt een woord aan:

GELUK...'


Een enorme voorleesaanrader. Lees elke dag een verhaaltje voor en knoop daar een gesprek met kleuters én kinderen in de middenbouw aan vast. Uiteraard kun je de woordenschat vergroten door deze verhalen, maar juist het nadenken over hoe je met anderen om kunt gaan en de filosofische insteek maken dit boek ontzettend krachtig.


Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


Os comentários foram desativados.
bottom of page