top of page

Ik ben hier! van Joke van Leeuwen


Op de een of andere manier had ik tijdens het lezen een flashback naar Deesje. Een heel ander en ouder ijzersterk verhaal van Joke van Leeuwen. Misschien komt het doordat in beide boeken een meisje de hoofdrol speelt, door de gelaagdheid, de illustraties, de rijke taal of door de fantasie in beide boeken.


Jona woont in Wolem met haar vader. Hij werkt hard in het grootste gebouw van Wolem, op de twintigste verdieping in een flatgebouw van dertig verdiepingen. Ze komt elke dag na school bij hem langs en wacht saqi in stilte tot hij klaar is. Eigenlijk mag er in die flat helemaal geen kind komen, maar dat maakt vader en dochter niet uit. Als vader terloops een opmerking maakt dat het water eraan komt, weet je al dat daar meer mee gaat gebeuren. En op een dag is het dan zo ver: het water is gekomen. Het is er ineens, meer wordt er ook niet over gezegd, maar dat dat grote gevolgen heeft, is duidelijk. Jona was net even lekker op het dak en heeft niet gemerkt dat iedereen het gebouw verliet. Ze zijn Jona vergeten te redden. Best bijzonder toch? Ze gaat niet bij de pakken neer zitten en bedenkt allerlei plannen om gered te worden. Best lastig zo zonder licht, elektriciteit en met maar een beetje eten uit de kantine. Je voelt meteen al wel aan dat ze gered zal worden en dat maakt dat je het als lezer niet heel zielig vindt voor haar zo helemaal alleen. Het is meer de vraag hoe ze gered zal worden.


De verwijzingen in dit boek zijn prachtig. Jona en het water, dat deed mij meteen denken aan de ark van Noach. Of dan die duif, ook een verwijzing naar datzelfde verhaal.


Wat een vindingrijk boek met rijke taal. De manier waarop Joke van Leeuwen schrijft is humoristisch. Veel wordt uitgelegd en juist vaak op een wat humoristische wijze, waardoor het niet storend is voor het verhaal, maar juist van toegevoegde waarde is. Ook de naïviteit, de creativiteit en fantasie van Jona zijn heel fijn uitgewerkt. De illustraties maken het helemaal compleet; grappige, creatieve tekeningen.


Je kunt eindeloos veel met dit boek doen, behalve zelf (laten) lezen. Het past goed bij thema's als klimaatverandering, isolement en overleven, maar ook kun je veel filosofische gesprekken voeren of creatieve opdrachten bedenken: wat zou jouw reddingsspreuk worden? Of verzamel materiaal en maak je spreuk. Of hoe zou jij bepaalde voorwerpen anders kunnen gebruiken? Of hoe kan jij je beschermen tegen het water? Of wat zou jij ervan vinden als niemand meer met je kan praten?



Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page