Tuf en het ontsnapte ei van Tijs van Marle en Esther van den Brink
- Hanneke Messelink
- 17 jul
- 2 minuten om te lezen

In twee eerdere boeken kon je al kennismaken met Tuf, het stoerste meisje uit de oertijd. Maar je zou Tuf ook kunnen kennen uit de boeken over Knots. Nu is Tuf terug met een knotsgrappig nieuw grappig avontuur dat ze samen beleeft met haar bonte gaapkat Isidoor. Dit keer gaan Tuf en Isidoor op zoek naar een ontsnapt ei van een woeste oergier. De zoektocht is zoals je kunt verwachten uit eerdere boeken van Van Marle en Van den Brink erg geestig en verrassend. Zo ontmoeten Tuf en Isidoor gekke andere dieren en als ze het ei hebben gevonden en het ei ineens pootjes krijgt, wordt het spannend of het boek een goed einde kent. Het verhaal gaat nog net niet alle kanten op, maar je valt wel van de ene verbazing in de andere.
De kracht van dit boek zit in het samenspel tekst en beeld, die zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De tekst in dit verhaal bestaat alleen maar uit dialogen die spannend, fantasievol en grappig zijn, waardoor de vaart erin blijft. Als de oergier bijvoorbeeld iets kwijt is, denkt Isidoor aan autosleutels die kwijt zijn. Heel betekenisvol voor kinderen die dit lezen, maar Tuf draait dat meteen even recht, aangezien in de oertijd toch echt geen auto's bestaan. Verder moet je het niet heel letterlijk nemen met de oertijd in dit boek; de heerlijke fantasievolle eigenschappen of gebeurtenissen die gelinkt zijn aan de oertijd geven net een een extra dimensie. De vaart in het verhaal is ook te zien in de rijke, zwart-wit illustraties, die zijn namelijk heel dynamisch. Maar ook weet Van den Brink goed te spelen met expressie. Kijk alleen maar naar de ogen van de personages en vooral die van Tuf. De uitdrukking van Tuf is van belang voor het verhaal en des te fijner dat die zo goed tot uiting komt. Daarnaast zie je het impulsieve van Tuf en het voorzichtige gedrag van Isidoor goed terug in de illustraties.

Het boek is het meest geschikt voor kinderen die het lezen al eventjes onder de knie hebben of al vroeg vlot kunnen lezen. Sommige woorden zijn nog wel wat lastig, maar als je ze goed in stukjes hakt, lukt het lezen toch makkelijker dan je denkt. Het boek is geschreven in een toegankelijk lettertype, speciaal voor kinderen met dyslexie. Fijn zo'n lettertype dat de leesbaarheid bevordert.
Schrijver: Tijs van Marle
Illustrator: Esther van den Brink
Jaar: 2025
Genre: graphic novel
Leeftijd: 7+
Uitgeverij: Billy Bones