Voor altijd bij jou lag al zo'n 17 jaar op de plank bij Janneke Ipenburg. Al die tijd liet het verhaal haar niet los. Na het lezen van dit verhaal en het uitvoerig bekijken van de zachte illustraties begrijp je waarom.
Een krachtig warm en licht filosofisch verhaal over de verbinding en de vriendschap tussen het meisje Rune en de jongen Addae. Dat dit prentenboek opvalt en sprankelt komt door de warme, sprekende en zachte illustraties, waarin Janneke Ipenburg prachtig speelt met kleuren.
Het kleurgebruik en de kleurverschillen tussen het meisje Rune aan de ene kant van de wereld en het jongetje Addae aan de andere kant van de wereld zijn prachtig uitgewerkt en laten duidelijk verschil zien tussen Rune en Addae. Als je goed kijkt naar het verhaal zie je nog veel meer contrasten. Zo is de plek waar Rune woont best grauw en donker en de plek waar Addae woont is juist wat zachter en lieflijker. Een andere mooie tegenstelling is niet alleen dat deze twee kinderen er totaal anders uitzien, ook het feit dat Rune warme kleren draagt en dat Addae in zijn korte broek zit laat zien dat ze in hun eigen wereld wonen. Twee heel verschillende kinderen in twee heel verschillende werelden, maar ze hebben toch een aantal dingen gemeen. Ze vinden het heel fijn om met elkaar in verbinding te staan. Niet zo gek dus dat ze het heerlijk vinden om elkaar verhalen te vertellen voor het slapen gaan en daar heeft Janneke Ipenburg iets moois voor bedacht. Rune en Addae vertellen elkaar namelijk niet zomaar verhalen; ze vertellen elkaar verhalen door een wollen draad die tussen hun huizen is verbonden en wat mooi daarbij is, is het gevoel dat ze uitstralen. Een echt 'thuisgevoel', dat zie je aan de ontspannenheid in de gezichten en de sfeer eromheen. Je voelt al wel een beetje aankomen dat dat natuurlijk niet altijd goed kan gaan zo'n wollen draad ineens is er namelijk geen contact meer. Beide kinderen gaan los van elkaar op zoek naar het probleem, want ze willen koste wat kost, met elkaar in verbinding blijven.
We volgen in het begin van het verhaal alles vanuit Rune en Addae door de korte, maar krachtige tekst die het verhaal net even wat completer maakt. Vanaf het punt dat de kinderen geen contact meer met elkaar hebben in het verhaal, volgen we alles vanuit Rune, waarbij de tekst en de illustraties leidend zijn. Bij Addae zie je krachtige beelden en geen tekst; dat maakt het extra krachtig, want als de verbinding weggevallen is, zou je hem ook niet moeten horen (maar we kunnen hem dus nog wel zien, gelukkig).
De licht filosofische insteek zorgt ervoor dat er een wereld open zal gaan tijdens of na het lezen van dit boek. Fijn ook dat er aandacht besteed is aan diversiteit. Gespreksstof genoeg over verbonden zijn met elkaar, of je elkaar nou wel of niet ziet of over dat verschillen er niet toe doen: diversiteit mag er zijn. Hoe voelt het als je (het contact met) iemand kwijtraakt? Wat doe jij om ervoor te zorgen dat je verbonden blijft met iemand die je lief is? Daarnaast kun je het natuurlijk hebben over communicatiemiddelen: hoe blijf jij in contact? Is het erg als je even geen (internet)verbinding hebt?
Meest geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 6 vanwege de diepere laag. Maar zeker ook aan te bevelen aan wat jongere kinderen.
Illustrator: Janneke Ipenburg
Jaar: 2023
Genre: prentenboek
Leeftijd: 6+
Uitgeverij: Pelckmans Uitgevers
Comments