top of page

Wil je mijn kamer zien? van Bette Westera, Naomi Tieman en Dorien Bellaar


Een heel divers boek vol korte verhalen of gedichten over iedereen in één huis en wel een huis met maar liefst achttien kamers. Dat boeit de lezer direct, want hoeveel kamers heeft jouw huis? En hoe ziet jouw eigen kamer eruit?


De opbouw van de achttien verhalen of gedichten in deze bundel is heel origineel, want je begint als lezer in de kelder waar je tien muizen ontmoet die zich proberen te verstoppen voor kat Lowietje. Vervolgens lees je over de heks die in de bezemkast van het huis woont en zich nutteloos voelt, want alle mensen kunnen zelf toveren (onder andere door Google; erg vindingrijk). De poppen willen dan weer juist graag een eigen kamer. In de wc woont een spin en in de badkamer lees je over Waldemar de Walrus die niet kan zwemmen. En wie wil nou niet weten wat een grote broer uitspookt op zijn gesloten kamer? Uiteindelijk eindigt het verhaal op zolder, of eigenlijk in het vogelhuisje.


Als je goed leest en goed kijkt, zie je personages terugkomen in diverse kamers. Zo wordt uit het eerste verhaal duidelijk dat Yasmine de kelderdeur open heeft laten staan en twee verhalen verder lees je over de kookkunsten van Yasmine (in de keuken). Ook lees je het versje Je wiegje staat al klaar met daarin de verwijzing naar een zwangere moeder die vier verhalen verder aan yoga doet in de yogakamer. En die muisjes, die zie je ook op meerdere bladzijden terugkomen. Sterk aan de bewoners en de verschillende kamers is de diversiteit. Je loopt door een huis met heel veel culturen, (onder andere Nederlands, Marokkaans en Surinaams), maar ook door een huis waar simpelweg heel veel diverse mensen, dieren of voorwerpen wonen (jong en oud, speelgoed, heks en meer). Eigenlijk zijn het gewoon allemaal kleine huisjes in één huis. En één kamer is wel heel bijzonder. Dat is de kamer van jou als lezer en die mag je inrichten zoals je wilt. Daarbij is zelfs rekening gehouden met het feit dat dit boek ook een bibliotheekboek kan zijn.

De vorm van de verhalen is heel wisselend. Van gedichten tot ritmische verhalen of een videogesprek. Alle verhalen hebben gemeen dat ze fijn voor te lezen zijn. Niet alleen ritmisch, maar ook samenhangend en een fijne woordkeuze. Extra leuk is het recept van de Vega-tajine van tante Yasmine.


De mooie, kleurrijke illustraties van Dorien Bellaar geven de diverse kamers allemaal een andere sfeer. Heel fijntjes vol leuke details. In elke kamer zie je wel wat anders, op de muisjes na, die zie je op meerdere plekken. De plattegrond van de benedenverdieping en de plattegronden van de verdiepingen op de schutbladen zijn een goede vondst. Je waant je zo nog meer door het huis.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page