top of page

Yash! van Inez van Loon


'Yash!' is een uiterst boeiend verhaal dat je niet loslaat. Inez van Loon laat met 'Yash!' een belangrijk deel van de geschiedenis in Suriname zien; je leest over het leven begin 1900 in zowel India als in Suriname, maar vooral in het laatst genoemde land; een land dat nauw verbonden is met Nederland.


Het verhaal neemt je mee op reis van India naar Suriname. Hoofdpersoon Yash leeft in Noord-India, in Bihar, en gaat op reis naar Suriname, op zoek naar zijn vader. Zijn vader is namelijk gaan werken in Suriname (dat was in die tijd zeer gebruikelijk) en stuurt op een gegeven moment geen brieven meer. Samen met zijn beste vriend Ravi gaat hij op zoek. Ze gaan eerst op een avontuurlijke reis van Bihar naar Calcutta om daarna illegaal mee te gaan op een migrantenschip naar Paramaribo, waar ze dankzij een vrouw, genaamd Lata, op terecht komen. Je waant je helemaal in India en op de boot. Het is alsof je zelfs de stormen waarin het schip terecht komt, voelt. Dat dat zo voelbaar is, is te danken aan de sterke schrijfwijze van Inez van Loon. Na een spannende tocht overzee komen ze aan in Paramaribo, waar de reis uiteindelijk verder gaat. Uiteindelijk, want het was wel even de vraag of ze als illegalen niet direct terugmoesten naar India. Ze komen op een plantage terecht waar Yash in en om het huis van de plantagedirecteur meneer Daan klusjes moet doen. Ravi gaat met Lata op de plantage wonen en op de plantage werken. Yash heeft het beter dan Ravi en dat doet wat met hun vriendschap. Uiteindelijk besluiten de vrienden om samen verder te zoeken naar Yash zijn vader. Die tocht die de jongens maken door de jungle is fijn beschreven; je waant je in de jungle alsof je zelf op de boot zit of in de jungle zit, wat mede komt door de mooie beschrijvingen van de omgeving. Met hulp van anderen komen ze steeds dichter bij zijn vader.


Het mooie van dit verhaal is het feit dat de volwassen mannen met status die een rol spelen in dit boek tóch allemaal het verhaal van Yash aanhoren en hem het voordeel van de twijfel geven, omdat delen van zijn verhaal over zijn vader waarheid bevatten. Of dat heel realistisch is bij alle mensen aan wie Yash zijn verhaal doet, zou je je af kunnen vragen, vooral omdat de mannen bijna allemaal eerst 'bozig en bazig' reageren en dan vrij snel indammen. Toch is juist dat indammen iets moois: waarom zouden we niet wat vaker iemand het voordeel van de twijfel geven?


Sterk is de wijze waarop de vriendschap tussen Yash en Ravi wordt geschetst. Ze zijn als broers met de bijbehorende liefde en strijd. De bijzondere band die zij hebben met Lata is een mooie toevoeging. Ze begint Ravi steeds meer als zoon te zien, hoe verder het verhaal vordert. Bij alles wat er gebeurt voel je mee met Yash. Juist de momenten dat je denkt dat het verkeerd loopt door de spannende opbouw, blijken toch steeds verrassend positief uit te pakken.


Je krijgt een goed beeld van het leven in deze landen in deze tijd. De reis die Yash en Ravi maken is avontuurlijk, maar realistisch beschreven. De beschrijving van de diverse landen, de natuur, de cultuur met bijbehorende tradities, het harde leven op de plantage, het weinige geld, corruptie en de strijd om macht of geld is heel natuurlijk in het verhaal verweven, zonder dat het te veel voelt.


Inez van Loon heeft met dit boek voor een mooie en belangrijke toevoeging gezorgd in de jeugdliteratuur.


Meest geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 12 (eind groep 8 en begin middelbare school).


Spoiler: wat sterk is aan het boek is dat het boek niet eindigt bij het moment wanneer Yash zijn vader heeft gevonden, maar dat het juist verder gaat en dat er heel wat meer bij komt kijken dan 'eind goed al goed' na die meer dan vijf jaar dat ze elkaar niet hebben gezien. Je krijgt echt een goed beeld en alle puzzelstukjes vallen op hun plaats.



Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page