top of page

Zebedeus en het ganzenbord van Wisse van Koos Meinderts en Annette Fienieg


'Stel je voor dat je alles van tevoren wist ,dan was een reis maken niks aan. Dan was een avontuur geen avontuur meer.'


Zebedeus en het ganzenbord van Wisse is een sterk opgebouwd origineel, deels filosofisch verhaal met subtiele en minder subtiele verwijzingen, voorzien van vele prachtige illustraties van Annette Fienieg die het verhaal net even die zachtheid geven die het nodig heeft.


Het verhaal gaat over Zebedeus de Beer. Hij krijgt zomaar ineens een ganzenbord van ene Wisse, maar wie is Wisse? Als hij dan toch maar gooit, komt hij uit op het vakje met de deur en wat schetst zijn verbazing, er staat iemand voor zijn deur: Zilver de gans. Alweer iemand die hij niet kent en deze gans verzoekt Zebedeus hem te volgen. Dat doet hij, maar niet voor hij zijn rugzak vult met Onontbeerlijke Dingen voor Onderweg. Tijdens de hele reis is het de vraag wie toch die Wisse is. Het grappige is dat hij op zijn reis precies al die punten langs gaat die op het ganzenbord getekend staan die je voor in het boek op het getekende ganzenbord ziet staan (leuk; je kunt het dus zelf ook spelen als je wilt).


Tijdens deze bizarre reis die redelijk normaal oogt ontmoet Zebedeus de Beer allerlei andere dieren en ook mensen die hem steeds een beetje verder op weg helpen. Dat verder op weg helpen lijkt te gaan over het verder op weg helpen in het leven want alles wat deze Beer tegenkomt, lijkt toch echt te gaan over dingen die je in het leven kunt tegenkomen. Een tikkeltje filosofisch dus en dat maakt dit boek werkelijk prachtig, vooral omdat alles wel zo geschetst wordt dat het niet al te zwaar oogt; het is een vrij luchtig verhaal, maar toch kun je de enige diepte zeker voelen en zien. En waar de reis eindigt? Niet zoals je verwacht...lees het zelf maar...


Extra leuk zijn de wat subtielere en minder subtiele verwijzingen in dit boek. Verwijzingen naar andere boeken van Koos Meinderts, zoals Naar het noorden (waar Zilver de gans niet wil zijn, die wil juist naar het zuiden volgens Zebedeus de Beer) en Stapelbedbroers in herberg De Herberg. Maar bij verwijzingen moet je ook denken aan verwijzingen zoals het geloof of naar vroeger versjes of gebruiken die toen normaal waren.


De prachtige illustraties van Annette Fienieg zijn volop aanwezig en maken het verhaal net even wat lichter of soms zelfs wat grappiger.


Voorleesaanrader voor kinderen vanaf een jaar of 7. Goed zelf te lezen én te begrijpen vanaf een jaar of 9.





Schrijver: Koos Meinderts

Illustrator: Annette Fienieg

Jaar: 2023

Genre: fictie

Leeftijd: 7+

Uitgeverij: Hoogland & Van Klaveren

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page