Een boek vol met weetjes over de wereldbevolking!
In dit informatieve boek vol infograhics leer je veel over de wereldbevolking, aan de hand van twaalf vragen. De vragen zijn heel divers, waarbij het antwoord op twee bladzijden aan de hand van tekst, wat tekstwolkjes of tekstblokjes en veel illustraties van mensen (100) wordt gegeven. De vragen hebben een bepaalde opbouw; er wordt eerst gestart met een algemene vraag, namelijk 'Hoeveel mensen zijn er op de wereld?'. Deze algemene vraag is bedoeld om de lezer uit te leggen hoe je de rest van het boek moet interpreteren. We zijn namelijk met 8 miljard mensen over de hele wereld en omdat het lastig is om je 8 miljard mensen voor te stellen, stellen de schrijvers voor het gemak voor om te doen alsof de hele wereld een dorp is waar 100 mensen wonen. Vragen die daarna aan bod komen: 'Hoe verschillend zijn we?', 'Waar woont iedereen?', 'Heb jij een plek die je thuis kunt noemen?', 'Hoe zeg jij hallo?', 'Kan iedereen lezen en schrijven?', 'Is er genoeg eten voor iedereen?', 'Heb jij thuis schoon water?', 'Gebruik je een computer of kijk je tv?', 'Ben jij verbonden met internet?', 'Is er genoeg geld voor iedereen?' en tot slot het afsluitende hoofdstuk 'Wat zijn de grote vragen?'.
Bij elke vraag staan dus 100 mensen afgebeeld, allemaal mensen uit diverse landen in de wereld, zo lijkt. De schrijver verantwoordt zichzelf nog door in kleine letters aan te geven dat de mensen in ons dorp niet de werkelijke leeftijd, het geslacht of de etnische achtergrond van mensen in de echte wereld vertegenwoordigen, behalve op deze twee bladzijden, waar het over leeftijd en geslacht gaat.
Door dit boek kom je onder andere te weten dat het overgrote deel van de bevolking zwart haar heeft en bruine ogen, dat veel meer mensen ten noorden van de evenaar wonen dan ten zuiden, dat de meeste mensen Chinees spreken, dat het overgrote deel van de mensen kan lezen en schrijven, dat er genoeg eten op de wereld is maar dat het niet eerlijk verdeeld is en dat er nog te veel mensen geen schoon water hebben en dat de rijkdom niet eerlijk verdeeld is. Het boek sluit af met een vooruitblik naar de toekomst met toch wel harde feiten die niet allemaal even rooskleurig zijn, zo zullen er in 2050 ongeveer 10 miljard mensen op aarde zijn. Ook staan er nog wat belangrijke vragen zoals 'Hoe zorgen we ervoor dat iedereen in 2050 genoeg te eten heeft?' en 'Waar komt de energie vandaan die nodig is voor al die mensen?'. Kortom, veel uitdagingen.
De illustraties zijn passend bij de onderwerpen. Bij de vraag die gaat over lezen en schrijven staan allerlei boeken opeengestapeld en bij de vraag over het eten, staan allerlei soorten eten afgebeeld bij kraampjes. Een speels, gevarieerde vormgeving waardoor het een aantrekkelijk en leerzaam boek is voor kinderen vanaf een jaar of 9.
Voorin het boek staat per onderwerp aangegeven van welke bronnen (sites) Jackie McCann gebruikt heeft. Handig voor als je meer informatie te weten wilt komen. De auteur heeft duidelijke keuzes gemaakt en heeft de feiten goed toegankelijk weergegeven.
Comments