top of page

De Britannica Infographica van Andrew Pettie & Conrad Quilty-Harper & Valentino D'Efilippo

'De Britannica Infographica' is een fijn, dik boek boordevol weetjes die aan de hand van infographics op een sterke wijze worden uitgelegd. Zodra je het boek openslaat en er even door bladert, ben je verkocht. En dat komt niet alleen door de prachtige in het oog springende vormgeving, maar ook door het soort weetjes dat je tegenkomt. Die weetjes zijn enorm divers, waarbij ze voor kinderen de ene keer herkenbaar zijn en de andere keer (enorm) vernieuwend. Een greep uit deze weetjes: 'Waar zijn in het universum?', 'Wat is de zon?', 'Wolkenluchten', 'Hoogste punten op aarde', 'Het woud wide web', 'Waar komt zuurstof vandaan?', 'De snelste dieren op aarde', 'Hoe lang slapen dieren?', 'Wat is DNA?', 'Hoeveel snot maak je?', 'Hoeveel geld hebben we?' en 'Hoe slim is AI?'


Het boek bestaat uit zes onderdelen die allemaal hetzelfde zijn opgebouwd. Elk deel begint met een korte introductie en daarna volgen heel veel weetjes, soms met een vraag als uitgangspunt. Elk weetje wordt aan de hand van kleurrijke en passende infographics uitgelegd met daarbij wat tekst die kort, maar krachtig is geformuleerd. Hierdoor is duidelijk dat de infographics eigenlijk de uitleg geven. Dit geldt niet voor elk weetje, maar wel voor de meeste weetjes. Soms heb je de tekst nog wel nodig om een compleet beeld te krijgen. Juist die afwisseling tussen pagina's met wat meer tekst en pagina's met veel meer illustraties, foto's en infographics is fijn. Elke bladzijde is daardoor uniek en erg boeiend. Daarbij komt dat de weetjes ontzettend divers zijn. Daarom is de uitleg 'Zo lees je dit boek' helemaal voorin het boek extra fijn. Hier wordt duidelijk omschreven op welke manieren je de infographics onder andere kunt lezen. Het kan bijvoorbeeld gaan om tellen en ordenen, maten en regels, schalen en vergelijkingen. Elk van de zes onderdelen wordt afgesloten met vier vragen die aan een expert worden gesteld, passend bij het thema van dat onderdeel. In grote cirkels staan de vragen én antwoorden. En om even te testen of je dat wat je gelezen hebt, hebt onthouden en hebt begrepen, volgt afsluitend een 'feitenjacht' met acht vragen, waarvan de antwoorden achterin het boek vermeld zijn.


In het eerste deel lees de je de meest bijzondere, maar ook meest gangbare informatie over de ruimte. Het tweede deel gaat over land, zee en lucht, waarbij je niet alleen een beeld krijgt van verschijnselen die we nu zien, maar juist ook informatie krijgt over het ontstaan van de aarde (en verschijnselen op aarde). In het derde deel lees je van alles over het leven op de planeet en met name over planten, bomen, fossielen en energie. Hier staat ook een klein beetje informatie over dieren, maar meer over alle bijzondere dieren vind je in het volgende deel. Na het veelzijdige dierengedeelte, volgt een een boeiend deel over het menselijk lichaam; denk aan botten, spieren, maar ook snot en poep. Het laatste deel gaat over alle uitvindingen en ontwikkelingen waar de mens voor heeft gezorgd en die ontwikkelingen zijn zeer recent. Uiteraard vind je achterin dit nauwkeurige, informatieve boek een bronnenlijst, een woordenlijst en een register.


In de klas kun je dit boek goed inzetten in de bovenbouw bij vakken als aardrijkskunde, natuur, geschiedenis, taal, rekenen, kunst, muziek, techniek en veel meer. Je kunt dit boek bijvoorbeeld gebruiken als introductie bij een specifiek onderwerp of om in korte tijd aan de hand van beelden, bekende of nieuwe materie uit te leggen. Uiteraard is het ook te gebruiken als naslagwerk.




Schrijver: Andrew Pettie & Conrad Quilty-Harper

Illustrator: Valentino D'Efilippo

Vertaler: Jaromir Schneider

Jaar: 2024

Genre: non-fictie

Leeftijd: 10+

Uitgeverij: Lannoo



Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page