top of page

De jongen die van de wereld hield van Tjibbe Veldkamp


'Een gewone jongen zoals je ze elke ochtend naar school zag lopen op oude schoenen, in een grijze, halflange winterjas. Het verschil was dat deze jongen niet liep, maar zweefde.'


Een magistraal, intrigerend en bijzonder origineel verhaal over Adem. Een jongen die een voorschot krijgt op zijn leven. Dat klinkt wat gek en fantasierijk en dat is het ook. Je stapt een magische, fantasierijke wereld in, waarbij het verhaal zelf bijna waar zou kunnen zijn en dicht bij de kinderen blijft. Maar een voorschot op je leven krijgen en al op aarde rondlopen zonder dat je geboren bent, is zo'n belangrijk aspect voor dit verhaal dat je als lezer direct weet dat je je in een andere wereld begeeft.


Ineens is daar een elf- of twaalfjarige Adem die als een geest zweeft boven zijn toekomstige vader Vaclav en moeder Zdenka. Door deze namen (en andere namen en beschrijvingen van omgevingen) denk je direct dat het verhaal zich afspeelt in Oost-Europa. Zodra Adem deze twee mensen ziet, houdt hij van ze. Als hij dan ineens een stem achter zich hoort, ziet hij een reus van een vent zweven. Deze reus, Barkov, vertelt hem dat dit zijn 'ouwelui' zijn. Barkov neemt Adem mee op een vliegtocht naar een kajuit waar een maquette staat met allemaal lichtjes. Elk lichtje staat voor een kind dat geboren kan worden. En één lichtje is Adem. Adem komt er op die manier achter dat hij geboren kan worden. Als Adem zich niet zo goed voelt, komt dat doordat zijn toekomstige vader en moeder elkaar waarschijnlijk uit het oog gaan verliezen. Maar Adem wil leven. Hij krijgt Barkov zo ver dat hij een voorschot op zijn leven krijgt. Hij moet zijn vader en moeder weer bij elkaar brengen. Als de zandloper die hij meekrijgt niet meer loopt, is de tijd om. Adem gaat op zoek naar zijn moeder en vindt haar, maar zijn moeder gelooft zijn verhaal voor geen meter en denkt dat het een valstrik is. Uiteindelijk vindt hij zijn vader die net doet alsof hij hem gelooft. Met hem beleeft hij de gekste dingen, maar dan krijgt het verhaal een bizarre wending...


Een prachtig verhaal dat steeds meer snelheid krijgt door de zoektocht en de avontuurlijke vader. Je hoopt als lezer dat Adem gaat leven en houdt die hoop vast tot het einde van het verhaal. Sterk uitgewerkt dat je pas aan het eind van het verhaal echt weet hoe het afloopt, ook al voelt het soms tussen de regels door alsof alles goed zal komen.

De paar zwart-wit illustraties van Mark Janssen zijn prachtig en bevatten verbluffende details. Daar hadden er meer van mogen zijn. Ze geven net even wat meer sfeer en magie aan het tijdloze verhaal.


Je kent Tjibbe Veldkamp misschien van de prentenboeken (en voorleesaanraders) 'Agent en boef', dus dit boek van hem is wel even heel wat anders, bestemd voor lezers vanaf een jaar of 10. Vooral als voorleesboek aan te raden in bijvoorbeeld groep 7 of als leesboek voor kinderen die wel wat van een magische realiteit houden.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page