top of page

Dit boek gaat over jou van Eveline Hensel

'Je drinkt dinopies!'


'Dit boek gaat over jou' is een heel aantrekkelijk en informatief kinderboek over wat jij te maken hebt met alles en iedereen om je heen. Het bevat een schat aan bekende en nieuwe, verrassende informatie.


Een opvallend boek, en niet alleen vanwege de spetterende voorkant met super veel details die het boek goed samenvatten. Het boek valt ook op vanwege de toegankelijke wijze waarop de informatie wordt gebracht en de speelse vormgeving.


In drie logisch gekozen hoofdstukken lees je diverse informatie die bij dat hoofdstuk past. De originele titel van de bladzijde bevat steeds een ondertitel die uitleg geeft over wat je kunt verwachten op die bladzijden aan informatie. Zo heeft het hoofdstuk 'Wat zeg je?' de ondertitel 'Niet alleen mensen kletsen met elkaar'. Deze informatie is steeds verdeeld over twee bladzijden, op een aantal hoofdstukken na. Je leert over wat vroeger met jou te maken heeft en dat jij onderdeel bent van iets heel groots. Je leert overeenkomsten tussen jou en dieren, planten of andere mensen kennen. Tot slot lees je nog informatie over de toekomst en jouw rol daarin of daarbij.


De informatie in dit boek bestaat niet alleen uit grote feiten die je misschien al kent. Er staan juist ook veel verrassende, minder bekende feiten in. Want wist jij bijvoorbeeld dat jij voor het grootste gedeelte uit water bestaat? Of wist je dat bijna alles wat leeft een plant of een microbe is? En je had vast niet gedacht dat je eigenlijk dinopies drinkt? Het water dat je drinkt is dan ook miljarden jaren oud... En wist je dat er op dit moment mijten tussen je wimpers lopen? Of ken jij de overeenkomst tussen jou en een banaan? En wat betekent klimaatverandering voor jou? Of is knutselen met levende wezens nu gevaarlijk of juist geniaal? Kortom, heel diverse informatie.


Met korte stukjes tekst, veel illustraties, een verscheidenheid aan onderwerpen, die weer op de een of andere manier perfect samenhangen, en door de wijze van schrijven is dit een aantrekkelijk boek. De taal is eenvoudig en moeilijke begrippen worden (soms grappig) uitgelegd. Wat daarbij helpt, is het feit dat alles geschreven is op een manier dat je als lezer aangesproken wordt. Dit kan het blijven lezen en het leren begrijpen van de informatie makkelijker maken. De zinnen zijn meestal kort en krachtig, wat het beter leesbaar maakt. Een aantal zinnen zijn wel weer net iets te kort en misschien (grammaticaal) daardoor niet logisch voor ieder kind. Wat nog wel het vermelden waard is, is de speelse vormgeving van de tekst. Die komt in verschillende vormen in het boek voor. Niet alleen simpele platte korte stukjes tekst, maar bijvoorbeeld ook in tekstwolkjes, in de vorm van een kronkelende regenworm, of schuin over de bladzijde in de vorm van een driehoek alsof de tekst uit een telescoop komt.


Het boek bevat ook kleine weetjes die uit het oog springen door het afgebeelde gloeilampje. Ook vind je regelmatig vooral korte, praktische tips en wat breinbrekers. Daarnaast staan er zo'n 23 challenges in het boek. Dat zijn opdrachtjes, bijvoorbeeld maak je eigen yoghurt, zoek de aap in jezelf, maak je eigen wormenhotel en kopieer je groene vriend, een plant. Meestal staan die challenges overdwars in de kantlijn en een andere keer op een aparte bladzijde. De challenges passen goed bij het onderwerp van een specifieke bladzijde en helpen bij het betekenisvoller maken van de informatie.


De vrolijke, speelse en vloeiende illustraties van Kristel Steenbergen maken het hele boek een lust voor het oog. Je kunt zien dat zij een grafisch vormgever is aan de stijl in dit boek en dat er verschillende manieren van illustreren zijn toegepast die passen bij de onderwerpen die het boek behandelt.


Goed in te zetten bij natuur, techniek, biologie, geschiedenis (van de aarde en van de mens), dieren, onderzoekend leren en te gebruiken als je meer wilt weten over wetenschap.





Schrijver: Eveline Hensel

Illustrator: Kristel Steenbergen

Jaar: 2023

Genre: non-fictie

Leeftijd: 9+

Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page