top of page

Flip Fiasco. Hoe dan? van Stephan Pastis


Dit boek is het zesde deel van een populaire serie over de avonturen van Flip Fiasco, een kleine detective. De delen zijn heel goed los van elkaar te lezen.


Het verhaal gaat over bedreigingen aan het adres van Flip Fiasco en een schat die moet worden gevonden op het eiland waar Flip op vakantie is. Hij is daar samen met zijn moeder, Piet Portier, de vriend van zijn moeder en Emilio Empanada, het neefje van Piet Portier. Er gebeuren vreemde dingen en Flip is Flip niet als hij op onderzoek uit gaat met Fiasco bv., bestaande uit ijsbeer Fiks en Flip zelf. Maar ijsbeer Fiks werkt niet goed mee, dus neemt Flip Emilio Empanada aan als de onbetaalde stagiair. Samen gaan ze op onderzoek uit naar degene die achter de bedreigingen zit én ze komen erachter dat er een schat ergens op het eiland verstopt ligt. Flip weet zeker dat hij de schat en degene die achter de bedreigingen zit, kan vinden, maar hoe dan?


Het is een verhaal met vaart, je valt van de ene gebeurtenis in de andere. Soms iets te abrupt misschien en iets te absurdistisch, maar dat maakt het verhaal eigenlijk des te leuker. Het boek staat vol gekke raadsels en is erg humoristisch.

Met bijna 300 pagina's een best dikke pil. Maar toch kan dit boek niet-lezers laten lezen. Het boek valt namelijk onder de categorie graphic novels. Het is een grappig verhaal, met veel geestige en leuke illustraties, én er staat weinig tekst op de bladzijden. Extra leuke toevoeging zijn de paar voetnoten, de opmerkingen van de schrijver. Sommige woorden zijn wel lastiger voor de doelgroep, maar er wordt ook leuk met woorden gespeeld, bijvoorbeeld door het gebruik van alliteratie, zoals Vurige Vuisten, Vuurtoren Victor en Emilio Empanada.


Erg grappige tekst met grappige illustraties, zoals een ijsbeer die slaapt met daarbij de tekst 'en hoe hard mijn ijsbeer bezig is met mijn werkstuk...'


Tot slot iets over de goeie vertaling. Je merkt wel aan de omschrijvingen van waar Flip Fiasco is, dat alles over Amerika gaat. Toch zijn er veel typisch Nederlandse grapjes toegevoegd, wat het betekenisvoller maakt voor kinderen, zoals het 'Sinterklaasjournaal' en titels van soapseries, zoals' Ellendige tijden'.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page