top of page

Grote dierenreizen van Philippa Forrester


Dit grote informatieve boek is een lust voor het oog. De voorkant trekt al en als je het boek dan openslaat, blijf je kijken. Alle foto's, de sprankelende, frisse kleuren en de korte stukjes tekst geven een goed beeld van de 40 meest bijzondere trektochten en dierenreizen in de wereld. Je gaat als ware ontdekkingsreiziger de wereld rond, niet zo gek dat je dus voorin een getekende wereldkaart ziet met daarop de diverse werelddelen. Je gaat niet de hele wereld af, maar je komt wel op plekken waar bijzondere dieren leven.


Bij elk dier dat aandacht krijgt in dit boek, staat een kleine wereldkaart waar meestal te zien is aan de hand van kleurtjes waar de dieren leven of reizen. Wat vooral opvalt bij elk dier is de prachtige en grote foto van het bewuste dier. Naast de foto lees je een korte introductie met iets specifieks over het dier met betrekking tot de migraties en omgevingen waar ze leven. Op de twee bladzijden die daarna volgen, ga je de diepte in. Aan de hand van rijke taal en rijke beelden krijg je een goed beeld van de reis en bijzonderheden bij die reis. Zo lees je dat elk jaar miljoenen monarchvlinders als de winter aanbreekt 4800 kilometer vliegen om te kunnen overleven, dat visarenden overal ter wereld komen, dat verschillende kuddes olifanten verschillende routes nemen, dat een luiaard het traagste dier op aarde is en dat een witte haai aan de hand van een zintuig door de oceanen navigeren. De informatie bij de verschillende dieren is heel divers, wat het een sterk boek maakt. Dit boek is het niet alleen een sterk boek vanwege de insteek, de rijke taal en de gekozen dieren. Juist de vormgeving maakt het extra aantrekkelijk: veel heldere kleurenfoto's, mooie tekeningen, diverse blokken tekst en bij elk dier is indeling weer anders.

Wat een mooie toevoeging zou zijn geweest, was het toevoegen van de in het boek gehanteerde structuur in in de inhoudsopgave. Je leest namelijk bij elk dier waar dit bij hoort. Links bovenin de bladzijde lees je 'geleedpotigen', 'vogels', 'zoogdieren', 'reptielen', en 'zeereizen'. Die indeling wordt niet in de inhoudsopgave gebruikt. Hoewel 'zeereizen', misschien beter 'zeedieren' had kunnen heten. De laatste bladzijden vallen ietwat uit de toon en bevatten weer wat andere informatie over lifters, planten, de mens en meer.


Achterin het boek staat een een register waarin wat lastige termen, zoals 'adaptatie' en 'invasieve exoot' kort worden uitgelegd. Vervolgens vind nog een register met daarin begrippen, dieren en andere belangrijke termen die passen bij dit boek. Heel handig, want zo vind je gericht wat je zoekt.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page