top of page

Haaienhelden van Sophie van der Stap


'Mensen lijken te zijn vergeten wat de natuur ons allemaal geeft om te kunnen leven...'


Een boek over haaien en niet zo maar een boek. Dit boek laat zien waarom de mens haaien nodig heeft, want haaien beschermen de zee: haaien zijn belangrijke schakels in voedselketens in de zee en houden de zee gezond.


Sophie van der Stap beschrijft in dit boek de diverse zogenaamde 'superpowers' van haaien en ze beschrijft daarbij de acties van tien haaienhelden van vroeger en nu. Elk hoofdstuk start met een verhaal over haai Elem. Deze verhalen in de diverse hoofdstukken sluiten op elkaar aan en zijn de start van een nieuw onderwerp. Na dit verhaal volgt diverse informatie over haaien, de zee, het klimaat, de visserij en vroeger. Vervolgens lees je in elk hoofdstuk twee verhalen over haaienhelden: fijne verhalen over diverse mensen ter wereld die zich inzetten voor de natuur en in het bijzonder dus voor haaien. Die afwisseling maakt het precies goed om te lezen. Af en toe een verwijzing meer naar toen of nu had voor iets meer leesbegrip gezorgd, want leven de meeste haaienhelden dus nu? Er staat bij een paar haaienhelden vermeld dat ze al op leeftijd zijn, verder ontbreekt dat die informatie. Dat was voor het complete beeld wel mooi geweest.


De informatie en tips die gegeven worden vanuit de haaienhelden zijn erg fijn. Zo heeft Ocean Ramsey een gids met veiligheidsadviezen gemaakt voor het geval je tijdens het zwemmen een haai tegenkomt. Ook bijzonder is het verhaal over Cristina die (vis)haken uit monden en kieuwen van haaien haalt. Er komen zelfs haaien uit verre wateren naar haar toe voor hulp.


Fijn dat er ook speciale aandacht is voor haaien in de Noordzee bij Nederland, zodat het verhaal toch dichtbij het kind blijft.


Je leest veel kleine haaienweetjes tussendoor in aparte blokjes tekst waardoor je nog meer leert over de haai, bijvoorbeeld dat ze slapend zwemmen én waarom ze dat doen. Ook lees je geregeld vragen die gesteld worden aan de lezer zoals 'kun je op de kaart voorin aanwijzen waar het boevenschip de Thunder gezonken is?'. Ook staan er echte haaienvragen in die jou als lezer aan het denken zetten, zoals 'vind jij het een goede oplossing om haaien en andere zeedieren te doden zodat wij ons veiliger voelen in de zee?'.

De vormgeving is sterk; diverse foto's, illustraties van Esther Leeuwerik, sfeervolle, zachte achtergrondkleuren en gekleurde blokjes tekst zorgen voor een mooie variatie naast de algemene informatieve stukken tekst. Soms was een extra foto of illustratie van bijvoorbeeld een vermelde haai wel fijn geweest voor wat jongere kinderen. Gelukkig staan achterin met foto's tien haaien (Sophies Haaien-top-10), zodat je bij bijna alle haaien een goed beeld hebt hoe ze eruit zien. De lees-en kijktips achterin zijn handig voor kinderen die meer willen weten over de tien haaienhelden.


Vooral geschikt voor kinderen vanaf 10 à 11 jaar om zelf te lezen, aangezien er veel informatie aan bod komt en omdat er toch best veel onbekende begrippen genoemd worden, wat de leesbaarheid voor zwakkere lezers niet bevordert. Voorlezen en samen lezen kan zeker al vanaf een jaar of 8.


Tot slot een handige tip: laat haaien met rust en ga niet zwemmen op bepaalde plekken waar haaien wonen, vooral niet in de tijd van voortplanting en tijdens de schemering vlak voor zonsopgang en vlak na zonsondergang, wanneer haaien jagen...het blijven roofdieren die ook wel eens een foutje maken.


Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page