Een indrukwekkend heftig, maar ook hoopvol verhaal over het leven met gescheiden ouders én een nieuw gezin, het heen en weer tussen twee huizen, verliefdheid en vriendschap.
Het verhaal in Heerestraat & Rozenlaan gaat over Nina die moet wennen aan een nieuwe situatie, namelijk die van het heen en weer gaan tussen het huis van haar moeder en dat van haar vader. De setting is zo beschreven dat het erg realistisch oogt, want het heen en weer gaan tussen twee huizen, dat zullen meerdere kinderen ervaren met de daarbij herkenbare problemen. Nina's vader is gaan samenwonen met zijn nieuwe vriendin en haar twee kinderen: de niet aardige, gemene Lindy en 'heavymetalfreak' Max. Nina's vader is helemaal happy met 'z'n vijfjes'; de nieuwe situatie, maar Nina voelt zich best vaak niet gezien door haar vader. Maar ook bij haar moeder voelt ze zich niet gezien. Haar moeder is veranderd in een soort zombie en ligt graag de hele dag in bed. Het verhaal neemt je mee in hoe Nina en de anderen omgaan met de scheiding en dit moeten verwerken. Dat doen ze allemaal op hun eigen manier. Tussendoor krijg je een inkijkje in de wereld van Nina: haar vriendinnen (met al hun struggels), de voetbal van Nina, schoolperikelen en het omgaan met een nieuwe wat valse zus en een nieuwe stille broer. Als op een gegeven moment de band tussen Max en Nina verandert in iets wat niet lijkt te mogen, krijgt het verhaal een onverwachte wending. Uiteindelijk stapelen de problemen zich op en lijkt er een betere wereld voor Nina te ontstaan...
Je kunt dit gerust een ontroerend, aangrijpend boek noemen. Delen van het verhaal zullen je meerdere keren doen laten slikken, want de manier waarop Carlie van Tongeren bijvoorbeeld beschrijft hoe Nina's moeder de verjaardag van haar eigen dochter vergeet, is sterk. Ook merk je tijdens het lezen dat je Nina meer gunt, meer liefde, ouders die er voor haar zijn en nóg betere vriendschappen. Je leeft je in in haar situatie en je leeft mee met Nina.
De wijze waarop je in dit verhaal getrokken wordt, is krachtig doordat de verhaallijn realistisch is, de personages echt lijken en doordat de schrijfwijze zeer aantrekkelijk is. De schrijfwijze is namelijk luchtig en bevat regelmatig wat humor. Ondanks de dikte van dit boek, is dit er één waar je doorheen vliegt. Sommige scènes zullen voor bepaalde kinderen een wereld openen als het gaat om hoe liefde werkt... Wel iets om rekening mee te houden.
Aan te raden voor kinderen vanaf een jaar of 13, helemaal vanwege de schrijfwijze, maar wat betreft de zwaarte en intense beschrijvingen zou ik het zeker ook aanraden zijn voor oudere kinderen.
Dit boek was het YA-debuut van Carlie van Tongeren, waarna ze nog meerdere boeken heeft geschreven. Ook is dit boek genomineerd geweest voor de Jonge Jury. Lees hier meer over een ander sterk boek van haar: Het zusje van.