top of page

Het grote reddingsplan van Caja Cazemier


'Het grote reddingsplan' is een toneelleesboek. Toneelleesboeken zijn boeken die je samen móet lezen; boeken die het leesplezier bevorderen. Iedere lezer neemt de rol van een personage op zich en leest de teksten hardop voor. Eigenlijk voer je dus een toneelstukje op. De teksten bestaan grotendeels uit dialogen en de korte hoofdstukken samen vormen één groot verhaal met deels hoofdpersonages en afwisselend andere personages. De blauwe tekst bij elk hoofdstuk leidt het hoofdstuk in en geeft aan hoe de rollen in het hoofdstuk verdeeld moeten worden en soms geeft het extra informatie over hoe je voor moet lezen. En de rollen zijn in elk hoofdstuk best heel eerlijk verdeeld! Leuk om kinderen samen te laten lezen of geschikt om als volwassene te lezen met een kind.


Het verhaal in 'Het grote reddingsplan' gaat over hoe Sarah en Jesse omgaan met de scheiding van hun ouders en het omgaan met een nieuwe liefde van een van de ouders. Voor kinderen van wie ouders gescheiden zijn, zal het heen en weer gaan tussen ouders herkenbaar zijn. Voor andere kinderen is dit boek een goed voorbeeld van hoe het is om heen en weer te moeten gaan tussen beide ouders. De meeste kinderen kennen wel een klasgenoot, vriend, vriendin, neef of nicht of iemand anders die gescheiden ouders heeft. Vooral de boosheid overheerst en het creatief omgaan met veranderingen. De boosheid bij Sarah is eigenlijk het hele boek wel aanwezig. Als lezers hoop je wel op iets meer relativering, hoewel het op deze manier wel heel goed schetst wat het uit elkaar gaan van ouders, voor een kind kan betekenen. De luchtigheid zit 'm voornamelijk in de leuke toevoeging van een aantal rollen, namelijk die van Bikkel de kat die vaak miauwt, tante Cassandra die slist, de koekenpan die vaak 'sssssst', de auto die 'TOE-TOE-TOET' en het brandalarm dat 'PIE-PIE-PIEPt', dat zijn eigenlijk de leukste rollen om te lezen.


De titel van het boek doet vermoeden dat alles draait om het reddingsplan dat bedacht wordt door Sarah om haar ouders weer bij elkaar te krijgen. Dat is voor het overgrote deel ook het geval, maar soms verdwijnt het plan een beetje naar de achtergrond, vooral op het eind van het boek. Dit verhaal eindigt niet helemaal zoals je zou hopen. Het is ineens afgelopen. Wel met een slotactiviteit met de hoofdpersonages, waardoor het af lijkt, maar de ervaring was anders. De negenjarige die dit boek las reageerde verbaasd: 'dit is toch geen leuk einde?! Het is ineens afgelopen!'


De vele kleurrijke illustraties zijn van ivan & ilia en passen goed bij de opzet van dit boek. De gezichtsuitdrukkingen zijn vooral heel sterk weergegeven.

Er zijn veel verschillende toneelleesboeken voor kinderen in de groepen 3 t/m 8. Dit boek is geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 10 of sterkere jongere lezers.



Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page