top of page

Mag ik naast je zitten van Sarah Weeks en Gita Varadarajan


Dit boek gaat over Ravi (Ravi Suryanarayanan) en over Joe uit groep 7. Je leest het verhaal afwisselend vanuit een van deze jongens. Ravi is van India naar New Jersey verhuisd. In India was hij de beste leerling op school en heel populair, maar dat is nu in New Jersey allemaal helemaal anders. Allereerst is daar de taalbarrière, verder maakt hij veel fouten en vinden zijn klasgenoten hem maar vreemd; te netjes. Totaal niet leuk dus, maar eigenlijk is Ravi zelf ook niet erg aardig, hij is veel te vol van zichzelf, wat te merken is als je het verhaal leest vanuit het perspectief van Joe. Ravi komt bij de intern begeleider voor bijlessen Engels en daar zit ook Joe omdat hij snel overprikkeld is. Ravi wil graag vrienden worden met Dillon, een jongen die Joe graag pest, maar al snel wordt Ravi ook mikpunt van zijn pesterijen.


De vijf delen in dit boek, zijn de vijf dagen waarin het verhaal zich afspeelt. Deze indeling maakt het een overzichtelijk geheel. Het verhaal in dit boek helpt zicht te krijgen op cultuurverschillen, maar het laat ook zien hoe het is om anders te zijn en gepest te worden én dat je niet te snel aannames moet doen waarom mensen iets op een bepaalde manier doen. De schrijvers hebben erg mooi in beeld gebracht wat er allemaal door de hoofden van Joe en Ravi gaat. Wat wel wat jammer is aan dit boek zijn de vele moeilijke woorden. De meeste woorden worden uitgelegd in het verhaal en er staat achterin het boek nog een woordenlijst, maar ondanks deze werkwijze is het boek vooral geschikt voor sterkere lezers vanaf 10 jaar.


Extra leuk zijn de twee recepten, een Amerikaans en een Indiaas recept, die achterin het boek zijn opgenomen en goed te maken zijn door kinderen.

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page