top of page

Mijn moeder is een dekbed van Lysette van Geel


'Ze zijn één woord vergeten. Het is niet fight, flight, freeze. Het is fight, flight, freeze en fly! Vliegen, dus. Gewoon iets doen, zonder een kop vol zorgen.'


Adam woont sinds anderhalf met zijn zusje Nina en zijn moeder in een flat. Je merkt al snel dat Adam in armoede opgroeit en het ook niet makkelijk heeft op school. In kleine stukjes wordt de schrijnende situatie van Adam en zijn zusje steeds meer zichtbaar. Tussendoor gaat het verhaal verder over de musical in groep 8 en het schoolkamp en lees je over de band die Adam heeft met Maysa, met wie hij vrienden is sinds groep één. Ook lees je over de pestkop Edward uit de klas van Adam en een lieve, zorgzame juf die je iedereen gunt. Adam schaamt zich voor zijn situatie en durft ook niet aan zijn beste vriendin te vertellen hoe de situatie thuis is. Adam en Nina hebben elke week zestig euro waar ze eten van kunnen halen, ze gaan naar de tweedehands schoenenhal in het buurthuis voor nieuwe schoenen en er vallen steeds meer en vaker enveloppen op de mat nadat er dwingend geklopt is aan de deur. Hun moeder ligt ondertussen steeds in bed en slaapt en als het kouder wordt, schuilt ze onder haar dekbed en komt haar bed niet meer uit. En dat terwijl je tussen de regels door leest dat hun moeder ontzettend veel van haar kinderen houdt. Dat is prachtig in beeld gebracht.

Het verhaal bouwt op naar het schoolkamp de musical die een keerpunt lijken te zijn in dit aangrijpende verhaal.


Door de eenvoudige schrijfstijl en het feit dat je weet dat zulke situaties misschien wel dichterbij dan je denkt voorkomen, kruipt het verhaal onder je huid en leest het boek als een trein. Het laat je niet los. Zwaar is het zeker niet, want Lysette van Geel heeft er ook wat luchtigheid in weten te stoppen en door de zeer korte hoofdstukken blijf je er als lezer goed bij.


Erg knap om in zo'n kort, luchtig maar eerlijk verhaal, belangrijke thema's zo uit te diepen. Thema's als armoede, anders zijn, geheimen en thuis zijn duidelijk te herkennen. Dat zijn essentiële thema's in deze tijd, waar zeker meer spiegels en ramen van mogen komen.


De illustraties van Tineke Meirink zijn uniek, want zoals voorin het boek staat 'ze zijn gemaakt met gevonden voorwerpen'. Leuke, speelse illustraties; een bijzondere stijl die past bij het boek. De titel en de voorkant nodigen ook direct uit tot lezen; beide zullen lezers trekken.


Na het lezen van dit boek is er genoeg gespreksstof. Je kunt als ouder of leerkracht praten over geheimen hebben: hoe ga je daarmee om? Moet een geheim altijd een geheim blijven? Zoals Lysette van Geel in het dankwoord zegt: 'Je hoeft je niet te verstoppen, Iedereen heeft het recht om te vliegen.' Ook kun je het hebben over opgroeien in armoede, over verschillen tussen mensen, over talenten, over zuinig zijn op spullen (en op elkaar) en over geld.


Aan te raden als leesboek of voorleesboek vanaf 10 jaar.


Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page