Een tweede verhaal over juf Merel en haar klas, dat kan alleen maar feest zijn. Het eerste verhaal over juf Merel en haar klas, 'De Pieto-toets', was een enorm succes. Beide boeken bevatten korte (leerzame) verhalen die samen één verhaal vormen, afgewisseld met leuke opdrachten, quizjes en liedjes.
De klas van juf Merel krijgt een pakje; post uit Parijs. Samen gaan de kinderen ontdekken wat er in het pakje zou kunnen zitten. Het pakje komt van Robin, bij wie juf Merel vroeger in de klas zat. Robin woont in Parijs en heeft een doos opgestuurd met enveloppen, werkjes en drie opdrachten. De kinderen hebben wel door dat juf Merel een beetje moet blozen van Robin. Juf Merel bedenkt met de klas ook opdrachten voor de kinderen in Parijs als juf Merel vertelt dat ze Robin gaat opzoeken in Parijs. Gelukkig komt ze weer terug uit Parijs met een leuke verrassing. Maar dit is niet de enige verhaallijn, want er komen ook twee kinderen, Olena en Alisa (een tweeling) in de klas en dat zijn niet zomaar kinderen. Deze kinderen komen uit Oekraïne en moesten vluchten vanwege de oorlog. Erg actueel dus, want hier zullen tegenwoordig meer kinderen mee te maken krijgen. En hoe praat je dan met deze kinderen? Dat wordt mooi uitgewerkt in dit boek.
De opdrachtjes en toetsjes tussendoor zijn erg leuk en vragen om terugbladeren en actieve inzet. De opdrachten zijn heel anders dan in 'De Pieto-toets', maar verschil mag er zijn. 'Waterijs-kunst' was een van de leukste opdrachten, want alle spullen uit de tuin werden hier thuis verzameld om in te vriezen als ijsblokjes. Ook de zoekopdracht 'De p-proef' is leuk omdat je allerlei voorwerpen op de zoekplaat moet zoeken (leuk uit te breiden met in de klas of in huis zoeken naar andere voorwerpen die beginnen met de letter 'p'). De opdrachten zijn geschikt voor in de klas en voor thuis. De korte verhalen zijn ideaal om elke dag een stukje voor te lezen om daarna de bijbehorende opdracht of quiz samen met je kind of met je klas te doen. De toetsjes zijn heel gevarieerd en daarom geschikt voor veel verschillende leeftijden. Het hele boek is het meest geschikt wat betreft taalgebruik voor kinderen in de middenbouw, maar zeker voor te lezen aan jongere kinderen.
Hans Hagen snijdt in dit boek actuele onderwerpen aan die in de samenleving leven, zoals vluchtelingen uit Oekraïne die in Nederland komen wonen en een verliefdheid tussen twee vrouwen. De diversiteit is ook goed terug te zien in de vele, vrolijke, kleurrijke illustraties van Marieke van Ditshuizen. Als je eerder het eerste boek over de klas van juf Merel hebt gelezen, herken je nu direct aan de illustraties wie wie is.
De vrolijke liedjes zijn te downloaden via de qr-code op Spotify en op YouTube. Ook kun je leuke, bijpassende werkbladen downloaden op de site van Hans Hagen.
Comments