top of page

Sinterklaas van Charlotte Dematons


Misschien ken je het oude rode Sinterklaasboek nog wel van Charlotte Dematons. Er is nu na zes jaar is er een verrassend nieuwe uitgave uit! Nu een blauwe sprankelende kaft met heel veel kleine aanpassingen zoals andere pieten, in natuurlijke kleuren en vol met allerlei moderniseringen en leuke details die bij deze tijd passen.


Charlotte Dematons heeft eerder aangegeven dat een update van dit boek nodig was, gezien alle commotie met betrekking tot racisme, maar ze liet lang in het ongewis of er een aangepaste versie zou komen. Nu is dit het eindresultaat en wat voor één. Charlotte Dematons heeft alle bladzijden overgeschilderd en op veel bladzijden nieuwe eigentijdse dingen toegevoegd en kleine details veranderd. Het oude boek in een nieuw jasje en juist dat is zo aantrekkelijk aan dit boek. Het boek past bij de huidige tijd waarin modernisering een grote rol speelt en waarin diversiteit en inclusie de begrippen zijn die gelden. Bij dit boek zat een interessante Sinterklaaskrant met allerlei leuke weetjes en grappige feiten. Zo lees je onder andere welke wijzigingen er zijn ten opzichte van het oude, eerste boek, maar je wordt ook meegenomen in de tijd van nu. Mocht je het oude boek kennen, dan weet je dat veel hetzelfde is gebleven, maar dat belangrijke details net even anders zijn en passend zijn bij de tijd van nu. Ook zijn er twee geheel nieuwe tekeningen toegevoegd. De pieten wilden niet meer op de krappe zolder slapen; ze kregen nu een heuse Pietenflat. Een flat die barst van de grappige, mooie details, waar veel kinderen uren in kunnen dwalen. De plaat van een gymzaal waarin de Pieten getraind worden is ook nieuw. Het verhaal in het krantje over de hulppieten, maakt deze bladzijde nét even wat begrijpelijker. Hoewel, als je gewoon heel goed kijkt en de tijd neemt, ontdek je alles toch wel zelf.

Dit is een boek om uren in te verdwalen. Het barst van de details en elke keer valt er weer wat nieuws te ontdekken. Bijvoorbeeld terugkerende pieten op elke bladzijde, zonnepanelen (mooi van deze tijd), de Sagrada Familia die niet meer in de steigers staat en Diewertje Blok die boven het bed hangt van hoofdpiet. Dit tekstloze prentenboek is van begin tot eind één groot verhaal met allerlei miniverhaaltjes erin. Je kunt er alle kanten mee op. Op elke bladzijde zie je allerlei grote en kleinere verhalen, veelal met wat humor. Het kleurgebruik daarbij is mooi en passend bij de sfeer én bij het seizoen dat hoort de plaat. Bij elke plaat kun je prachtige verhalen laten schrijven of laten vertellen, maar er is meer te doen met dit boek.


Samen met een aantal studenten uit de leescommissie van de pabo waar ik werk heb ik een aantal leuke lessuggesties bedacht die we onderverdelen in onderbouw, middenbouw en bovenbouw.


Onderbouw:

- Bij de bladzijde van de Pietenflat kun je vragen stellen als: waar slaapt de snoeppiet? Welke kamer is van de postpiet? Welke kamer zou jij willen hebben?

- Bij de bladzijde van het pakhuis kun je het speelgoed classificeren. Bijvoorbeeld: alle poppen, alle auto's, op kleur of op grootte.

- Bij elke bladzijde: waar is het paard van Sinterklaas? Hoeveel pieten tel jij?

- Bij de bladzijden met fietsen: hoeveel fietsen tel jij?

- Bij de bladzijde van de doorsnede van de boot: waar is Sinterklaas? Hoeveel rode (of andere kleur) vlaggetjes tel jij?

- Je kunt kinderen op elke bladzijde laten zoeken naar vormen of naar dingen met een specifieke letter.

- Ga in gesprek bij het samen bekijken van dit boek over bijvoorbeeld: zou dit in ons land kunnen zijn? Welke seizoenen zie je? Waar herken je dat aan? Op welke plaat is het dag en op welke plaat nacht?


Middenbouw

- Bij de bladzijde van het huis van Sinterklaas: geef ieder tweetal of drietal één kamer uit het huis en laat samen een verhaal schrijven over deze kamer. Kijk bijvoorbeeld naar voorwerpen die opvallen om vanuit daar een verhaal te schrijven.

- Bij de bladzijde van het pakhuis: ontwerp je eigen pietenpak.

- Maak een strip van dag naar nacht naar aanleiding van het verstrijken van de tijd in dit boek.

- Bij de bladzijde van de hulpsinterklazen: bedenk eens wat er achter de boom zou kunnen zitten en teken dat.

- Maak een kijkdoos: een eigen pietenkamer.


Bovenbouw

- Maak je eigen zoekplaat samen met de gehele klas. Verdeel de vijftien platen over groepjes in de klas en laat de kinderen een scène kiezen uit de prent die ze als uitgangspunt kunnen gebruiken bij het tekenen op A4. Geef daarbij aan dat de randen van het A4-tje wegen zijn die de andere blaadjes weer met elkaar verbinden.

- Teken een plattegrond of maak een route: hoe komt Sinterklaas vanaf de boot in jouw plaats (als daar een boot kan komen) naar jouw huis.

- Schrijf een brief aan Sint waarin je drie argumenten geeft waarom jij de nieuwe Sint of Piet moet worden. Brieven voorlezen/ laten lezen en kinderen laten stemmen in de klas wie de Sint of Piet kan worden (tip: doe dat rond de verkiezingen).

- Behandel de stijlen van de gebouwen in dit boek.

- Maak een 3D-tekening van een eigen pietenkamer.

- Toen en nu: uit welke tijd komt de stoomboot? Hoe zouden de kamers er over 10 a 15 jaar uitzien?

bottom of page