top of page

Het sleutelkruid van Paul Biegel


Dit verhaal komt uit 1964, maar zo voelt het niet. Deze nieuwe uitgave is prachtig: vol prachtige taal, sprookjesachtige verhalen schitterend dromerige illustraties van Linde Faas.


De duizend jaar oude koning Mansolein met zijn lange witte baard is ziek. Zijn hart is zwak, zeer zwak. Het enige redmiddel is het sleutelkruid, maar dat groeit heel veel ver weg; heel wat dagen reizen van de burcht vandaan waar Mansolein woont met haas. De dokter gaat snel op pad en in de tussentijd moet de koning zo veel mogelijk luisteren naar een spannend verhaal. Dat houdt zijn hart een beetje goed en houdt koning Mansolein dus in leven.


Er komen heel veel dieren langs, elke dag één. Lieve, grappige, gekke en bijzondere dieren, zoals een driekoppige draak, een ezel, hommels en een leeuw. Ze komen allemaal met een verhaal. Elke avond luistert de koning dus naar een nieuw verhaal; een verhaal dat samen met alle verhalen uiteindelijk één groot verhaal vormt. Heel kunstzinnig en knap in elkaar gezet.

Alle dieren mogen blijven in de burcht. Ze krijgen allemaal een plekje ergens in het kasteel, waardoor de lezer een mooi beeld krijgt van alle ruimtes en de sfeer in de burcht. Doordat ze allemaal blijven en merken hoe slecht het gaat met de koning, wordt de band tussen de dieren steeds beter en de liefde voor de oude koning steeds groeit meer en meer.


Zal de wonderdokter op tijd terugkomen met het sleutelkruid? Aan het eind van elk hoofdstuk lees je in een paar regels wat de dokter meemaakt, dat houdt de spanning erin.


Thema's als liefde, ziek zijn, de dood en vriendschap zijn rijkelijk aangekleed.

Geschikt om voor te lezen vanaf groep 5 of zelf te lezen vanaf groep 6.

bottom of page