top of page

Soortenschat, kindercanon van de natuur in de Lage Landen van Geert-Jan Roebers


Wat een overzichtelijk informatief boek! Het boek staat vol dieren en planten met heldere en speelse uitleg, voorzien van prachtige illustraties. Het is een ontzettend leerzaam natuurboek, want er staan veel diverse planten, struiken en klimmers in, maar ook gewassen, tuinbloemen, insecten en watervogels. Er is ook een overzichtelijk register en achterin vind je een lijst waarin je kunt aanvinken wat je op je ontdekkingstocht hebt gezien of welke planten of dieren je kent; welke schatten ken jij?


In dit boek vind je meer dan 100 soorten uit Nederland en België: vogels, planten, insecten, zeedieren, paddenstoelen en nog veel meer. Het boek bevat ontzettend veel soorten die je tegen kunt komen in de tuin of in het bos. Voorbeelden: de wilde eend, de stekelbaars, muisjesmos, de huisvlieg, de bruine kikker, de paling, de stuifzwam, de vliegenzwam, de spreeuw, de berk, tarwe, de uil, klimop en een pissebed.


Elk hoofdstuk wordt ingeleid met een heel kort stukje informatie en een hele mooie illustratie erbij. In het hoofdstuk zelf vind je heel veel verschillende soorten dieren of planten die aan de hand van illustraties en tekst worden toegelicht. Zo staan er veel pijltjes bij de illustraties zodat je precies kunt zien wat wat is.


De vormgeving van het boek is erg aantrekkelijk, wat mede komt door de prachtige illustraties gemaakt door Peter Fannes.


Een heel handig boek om achter in de klas te hebben als naslagwerk, maar ook om gewoon in te zetten bij de natuurlessen. Lessen over dieren en planten. Lessen waarin je verder wilt ontdekken wat een dier doet, hoe die eruit ziet, waarvoor een plant dient, hoe lang een plant kan worden, waar die groeit, wanneer die groeit enzovoort. Ook een fijn naslagwerk voor thuis. Als je gaat wandelen, kan het boek zo in de tas mee de natuur in, want wat komen we dan allemaal tegen?

Elk bladzijde is opgebouwd aan de hand van 'waar' (waar vind je het dier) en 'het jaar' (wanneer in het jaar kun je ze zoeken en dus zien) en een 'breinlijmklem'(een manier om iets over het dier of de plant te onthouden). Ook vind je erg vaak 'doen' (wat je ermee kunt doen) en 'niet verwarren met' (welke dubbelgangers er zijn) en natuurlijk veel meer informatie. Maar de basis is bij elk dier en bij elke plant precies gelijk.



Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page