Dat Sjoerd Kuyper een meesterverteller is, zal na het lezen van 'De grote vloed' alleen maar meer bevestigd worden. 'De grote vloed' is een sterk uitgewerkt kinderboek waarin Sjoerd Kuyper de draak steekt met de mens en al zijn zin en onzin. Noem het gerust een parodie of een te absurd voor woorden verhaal of een te komisch verhaal of een verhaal vol hoop. Daarom eigenlijk niet alleen een kinderboek, maar juist ook een boek voor volwassenen. Vooral vanwege het onderwerp: de ellende die de aarde overkomt na rampen, een pandemie en meer is daar een grote vloed die hele wereld onder water laat staan op één berg na.
Dit verhaal van de 14-jarige Moos lijkt realistisch, maar dat is het niet, want ja, kabouters die bestaan toch echt niet en zitten wel in dit verhaal: 'kabouters, die bestaan alleen als ze er zin in hebben'. Moos wordt wakker op 4 mei 2029 en de hele wereld blijkt overspoeld te zijn door de grote vloed. Hij redt zijn opa Leon en stapt met zijn hem op het door hem gebouwde vlot inclusief voorraden en auto. Moos wist namelijk al dat dit zou gebeuren en die goede voorbereiding houdt hen in leven. Ze komen goede vriendin Professor Beck tegen en die gaat met hen mee, net als de burgemeester. Ze komen onderweg veel vluchgelingenboten tegen wat doet denken aan deze tijd. Ze komen niet zonder slag of stoot, bij een ommuurde stad op een berg waar heel veel vluchtelingen een plek willen hebben. Moos mag de berg op en dat blijkt Atlantis te zijn. Een wereld die mijlen ver voor loopt op andere werelden wat betreft o.a. technologie. Er wordt niet gepraat, maar wel gekwinkeld, op je mobieltje in max. 144 tekens berichten sturen die iedereen kan lezen. Een mooie verwijzing naar X met max 140 tekens, zo lijkt. Dan begint een nieuw bizar avontuur, waarbij Sjoerd Kuyper steeds blijft verwijzen naar de ellende in deze tijd, zoals de vluchtelingenproblematiek, de pandemie, wappies en meer. Doordat Moos en professor Beck daar een plan bedenken om de wereld te redden en hulp krijgen van een aantal bewoners, is het bovenal een verhaal van hoop, van vriendschap en van doorzetten.
Sjoerd Kuyper gebruikt veel, soms droge humor en heeft een fijne schrijfwijze. Soms voel je de schrijver door het verhaal heen, vaak juist niet. Het vloeken had wel een tandje minder gemogen, maar aan de andere kant past het goed bij de insteek van het boek. Door de vele onderwerpen in dit boek, waar kinderen vandaag de dag veel mee te maken hebben, past het boek uitstekend bij deze tijd en zal het ogen openen.
Schrijver: Sjoerd Kuyper
Jaar: 2024
Genre: fictie
Leeftijd: 11+
Uitgeverij: Hoogland & Van Klaveren
Comments