Het voorwoord van dit boek slaat de spijker op z'n kop, en dan vooral 'wees jezelf...laat een ander ook zijn die hij, zij of die wil zijn' en 'heb het leven lief, en elkaar ook. Lief doen is tenslotte gratis.'
De auteurs, Cai Schmitz- Weicht en Ka Schmitz, hebben samen met Amnesty International dit handzame boek ontwikkeld. In begrijpelijke, toegankelijke taal zijn de dertig artikelen van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens kort uitgewerkt voor iedereen. Dat het voor zo'n diverse groep mensen bedoeld is, zie je vooral aan de illustraties. Een boek voor jong en oud, jongen en meisje, vader en moeder, paren van hetzelfde geslacht, zwart en wit, mensen met een beperking etc.
Op de linkerpagina vind je een illustratie en op de rechterpagina staat steeds een artikel met korte uitleg en voorbeelden. Een paar artikelen, waarmee de kern van dit boek duidelijk wordt:
Artikel 1: alle mensen zijn waardevol
Artikel 7: iedereen is voor de wet gelijk
Artikel 18: iedereen mag denken wat hij of zij wil
Artikel 24: vrije tijd is een mensenrecht
Artikel 27: cultuur en wetenschap zijn voor iedereen
Fijn dat er een boek is dat in gaat op rechten van de mens en dat op een zeer eenvoudige maar duidelijke manier.
Lestips:
kies een artikel uit en laat kinderen er met elkaar over discussiëren zonder de uitleg erbij al te geven. Wat vinden zij? Wat herkennen zij? Wat zouden zij er aan kunnen doen om zo'n artikel voor iedereen te bewerkstelligen?
welk artikel mist volgens de kinderen nog in dit boek?
welke regels zouden kinderen kunnen maken voor zichzelf of voor de klas naar aanleiding van dit boek?