'hvj' is een indrukwekkend en indringend verhaal over sociale druk, pesten, zelfbeeld en sociale media. Een boek dat je vanaf de eerste bladzijde niet los laat door de toegankelijke schrijfstijl en emotionele impact van de gebeurtenissen die ijzersterk opgebouwd en uitgewerkt zijn. Een belangrijk boek met een zwaar onderwerp, maar zo uitgewerkt dat het niet te zwaar voelt, wat ook komt doordat het een relatief dun boek is. Maar wel een met een ontzettend grote inhoud, waarbij de titel van dit boek op een bijzonder interessante wijze duidelijk maakt waar het eigenlijk om draait...
In 'hvj' maken we de gebeurtenissen mee vanuit het meisje Enne. Een meisje dat het op de basisschool al niet makkelijk had en nu in de eerste van de middelbare school op een betere start hoopt, maar dat blijkt geheel anders uit te pakken. Je leest alle gebeurtenissen die zij meemaakt in korte hoofdstukken, afwisselend met soms een brief die Enne schrijft aan de lezer als een soort reflectie. Die afwisseling zorgt voor een vlotte leeservaring. Naarmate het verhaal vordert, stapelen de problemen zich op en loopt het pesten in dit boek compleet uit de hand. Van pesten, schuldgevoelens tot online pesten; de haat groeit en dit pakt uiteindelijk dus niet best uit. Het probleem zit voornamelijk in hoe Enne reageert en omgaat met gebeurtenissen die impact op haar hebben en dat alles om 'er maar bij te horen'. Je wilt als lezer bijna roepen dat ze het anders moet aanpakken waardoor het verhaal meer dan alleen maar aangrijpt. Maar of alles dan aan haar ligt? Zeker niet. Het verhaal laat goed zien dat kinderen soms te goedgelovig zijn, misschien te naïef en makkelijk te beïnvloeden zijn, waardoor anderen 'misbruik' maken van de goedheid of naïviteit van een ander.
In het boek staan meerdere illustraties van Joost Stokhof die de ernst van de situatie of de emoties bij een gebeurtenis perfect weergeven, als de originele krachtige hoofdstuktitels daar al niet voor zorgen. Wat de illustraties extra bijzonder maakt, is dat je op geen enkele illustratie van Enne en anderen haar gezicht ziet. Je ziet of haar achterkant of haar gezicht zit verscholen achter haar handen. Heel passend bij dit verhaal.
Wat er precies allemaal gebeurt? Lees het vooral zelf. Een boek voor iedereen vanaf een jaar of 11. Ouder, leerkracht en leerling: dit boek zal ogen openen.
Schrijver: Lysette van Geel
Illustrator: Joost Stokhof
Jaar: 2024
Genre: fictie
Leeftijd: 11+
Uitgeverij: Volt