top of page

De Wildernis van Yuval Zommer


'Al sinds mensenheugenis

is er, niet ver hiervandaan,

iets wat we Wildernis noemen...'


Dit prentenboek neemt je mee op reis de Wildernis in. Je gaat eigenlijk op een soort tijdreis door dit boek. Je begint bij heel lang geleden waarbij de Wildernis uitgelegd wordt. Alles komt voorbij; van ruimte, de reikwijdte, jaargetijden, dieren, het leven in de Wildernis door dieren en later het leven in de Wildernis en meer. Naast de beschrijving van de Wildernis, merk je steeds meer veranderingen van de Wildernis, zowel in beeld als in tekst. Eerst zie je minimale veranderingen en later steeds grotere veranderingen doordat de mens gaat leven in de Wildernis. Al snel wordt duidelijk dat niet alle veranderingen even goed zijn...Dat vraagt weer om verandering en als je goed kijkt, zie je in de illustraties kleine hints wat je kunt doen om de wereld, en dan in het bijzonder de natuur, een beetje mooier te maken.


Dit boek maakt goed duidelijk dat we samen goed voor de natuur moeten blijven zorgen omdat we de natuur ook heel hard nodig hebben. Dat samenspel is prachtig uitgewerkt in tekst en beeld. De woordkeuze is poëtisch, de beelden barsten van de details en laten door kleurveranderingen en landschapsverandering de impact van de mens goed zien.

Je kijkt je ogen uit. Veel kinderen zullen al snel ontdekken dat de Wildernis iets heel bijzonders is. Het boek barst van de details waardoor je bijna op elke plaat uren kunt kijken. Eigenlijk moet je dit boek niet direct openslaan. De kaft vraagt er namelijk om om uitvoerig bekeken te worden. Alleen al de gouden details die oplichten trekken de aandacht.


De vertaling is gedaan door Bette Westera en is sterk, want het is best een kunst om de poëtische tekst van Yuval Zommer zo mooi om te buigen naar het Nederlands zodat het ook nog past bij het verhaal.

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page