top of page

Het verhaal van de Sneeuwman van Michael Morpurgo


Deze nieuwe vertelling is geïnspireerd op het originele verhaal De Sneeuwman van Raymond Briggs uit 1978. Er zijn tegenwoordig al meerdere nieuwe versies van dit verhaal verschenen. Het oorspronkelijke verhaal uit 1978 was een tektloos prentenboek. Het verhaal van de Sneeuwman is ontstaan ter ere van de veertigste verjaardag van het oorspronkelijke verhaal De Sneeuwman. Aanvankelijk was dit boek niet bedoeld als kerstverhaal (er zitten geeneens een Kerstman en een kerstboom in, maar woorden als 'kerstavond', 'Kerstman' e.d. komen dan wel weer voor in deze nieuwe editie), maar tegenwoordig is dit verhaal niet meer weg te denken rond de tijd van kerst.


In een prachtig vormgegeven geheel waarbij tekst en tekeningen elkaar afwisselen en aanvullen lees je het verhaal van James die avonturen beleeft met zijn zelfgemaakte sneeuwpop. In bijna 130 pagina's word je meegenomen in de wereld van James. James stottert en voelt zich vaak buitengesloten. Hij wil graag een felgroene mountainbike voor Kerstmis en hoopt op sneeuw. Zijn oma komt altijd met Kerstmis logeren en leest James haar lievelingsverhaal De Sneeuwman van Raymond Briggs voor. Dat verhaal gaat leven in James' hoofd op een prachtige wijze. Als James op een ochtend wakker wordt en naar buitenkijkt, ziet hij sneeuw. Het was geen dag en het was geen nacht. Het is een heel andere ochtend dan normaal: de maan en de sterren stonden nog aan de hemel. Dat kon maar één ding betekenen: het is nog nacht! Met zijn hond Bandiet gaat hij een enorme sneeuwpop maken. Als James op een nacht wakker wordt en naar buiten kijkt, kan hij zijn ogen niet geloven. De sneeuwpop zwaait naar hem. En dat is het begin van een prachtig, hartverwarmend avontuur....


De opbouw naar de avonturen die James beleeft met de sneeuwpop is ietwat langzaam, maar wel nodig voor het begrijpen van het hele verhaal. Het verhaal neemt je echt mee op reis en nodigt je steeds meer uit om verder te lezen. Je voelt als lezer dat de Sneeuwman gaat leven, maar wanneer dat is en wat er daarna gaat gebeuren, houdt de lezer in zijn greep. De voorkant sprankelt al en nodigt ook uit met de mooie zilveren sneeuwvlokken en zilveren letters. De tekeningen van Robin Shaw zijn dromerig, haast schetsen. Heel passend bij dit verhaal. De tekst is geschreven in een groot lettertype waarbij sprake is van een fijne bladspiegel.


Achterin het boek staat een klein beetje informatie over de oorspronkelijke klassieker en je leest nog extra informatie over kerstradities wereldwijd. Ook lees je tips hoe je een perfecte sneeuwman maakt en hoe je je sneeuwman daarna kunt versieren. Mocht je nog niet uitgelezen zijn, dan kun je nog een vervolg lezen De sneeuwman en de sneeuwhond. Verder zijn er inmiddels meerdere films/tekenfilms van dit verhaal.


Een ideaal zelfleesboek vanaf een jaar of 8 én een zeer geschikt voorleesboek.Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page