top of page

Op de rug van Bigi Kayman van Henna Goudzand Nahar


Afi en Kofi wonen met hun vader en moeder als slaven op de plantage van meester Jan, waar ze suikerrietplanten kappen. Ze willen het liefst vluchten, maar dat is erg gevaarlijk. Als op een dag een meneer Lang (een lange meneer) geld komt opeisen bij meneer Jan, spreken de twee mannen af dat als het geld er over vijf dagen nog niet is, dat meneer Lang hun vader als slaaf wil hebben. Afi en Kofi bedenken een plan en slaan 's nachts op de vlucht, naar het vrije eiland. Ze willen vragen of er nog plek is voor hun gezin. Het wordt een spannende tocht waarbij ze veel dieren moeten weerstaan. Zal het hen lukken op het eiland te komen? En zal daar nog plek zijn?


Het boek valt op door de prachtige, kleurrijke unieke illustraties van Hedy Tjin. De tekst is makkelijk, maar de zwaarte die de slaven meemaken wordt niet geschuwd. Erg leerzaam, ook vanwege de typisch Surinaamse gebruiken. Het verschil arm en rijk wordt erg indrukwekkend neergezet. De slaven zijn de harde werkers en de bewoners luie mensen die alles laten doen en soms wel heel precies.


Het boek is geïnspireerd op de geschiedenis van de Brooskampers en op het Surinaamse kinderliedje Bigi Kayman. De Brooskampers leefden als slaven in Suriname, maar maakten zich vrij door te vluchten.


Goed in te zetten bij geschiedenis als het gaat over slaven of over Suriname.


Leuk om het liedje 'Bigi Kayman' aan te leren na het lezen van dit boek.Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page