top of page

Pony van R. J. Palacio


Een boek over onvoorwaardelijke liefde, loslaten en een thuis. Maar bovenal is dit een boek voor liefhebbers van geschiedenis, westerns (en dus wildwest-taferelen met paarden en gevechten) en over leven en dood en wat daar tussenin zit. Dat klinkt misschien wat vaag, maar juist dát speelt een grote rol in dit boek. Silas, de hoofdpersoon in dit boek, ziet namelijk geesten. Overleden mensen die het leven hier niet los kunnen laten.


Silas woont met zijn ingenieuze vader, hond Argos in Boneville. Zijn moeder is overleden bij zijn geboorte. Als zijn vader midden in de nacht wordt meegenomen door drie mannen omdat ze hem aanzien voor iemand anders, Mac Boat, staat Silas er alleen voor. Al snel besluit hij in overleg met zijn geestenvriend, Middelwant die echt lijkt voor hem, de mannen achterna te gaan , de wildernis in. Die tocht wordt een groot mysterie op een door de mannen achtergelaten prachtige pony. R.J. Palacio neemt je mee op een tocht door de wildernis in Amerika in een bijzonder mooi omschreven landschap. Het avontuur is spannend, en door de band tussen Silas en Pony en de band en Middelwant, blijft het verhaal boeien. Te veel weggeven van dit verhaal is zonde, want alles heeft met elkaar te maken...


De lijn tussen echt en niet echt is dun, waardoor de lezer soms voor een uitdaging staat; het vraagt veel van de lezer en juist dat maakt dit een sterk boek. De liefde die Silas en Pony en Silas en Middelwant voor elkaar voelen is krachtig uitgewerkt. Die rode draad, die liefde, is voelbaar door het hele verhaal op meerdere manieren. Dat maakt dit boek een goed boek.


Voor sommige kinderen zal dit verhaal een uitdaging zijn om te lezen, vanwege de (Amerikaanse) setting en de wat ingewikkelde taal. Daarbij moet wel vermeld worden dat de ijzersterke vertaling van Annelies Jorna laat zien dat de taal past bij dit boek. Wat betreft de setting moet opgemerkt worden dat dit een pittig boek kan zijn voor kinderen die de natuur en landschappen van Amerika, en specifiek de wereld rond 1860, rond de burgeroorlog, niet kennen.


Een goed boek kinderen vanaf een jaar of 11 en 12. Zeker nog geschikt voor de brugklas. De adviesleeftijd bij dit boek is vanaf 10 jaar, maar vanwege de complexere taal, raad ik het aan vanaf groep 8.


Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


コメント機能がオフになっています。
bottom of page