top of page

De Kersthaas van Marc-Uwe Kling en Astrid Henn


Je zou de naam van de schrijver kunnen kennen van het succesvolle boek 'De NEEhoorn'. Er is nu een totaal nieuw boek dat past bij kerst.


Je zou maar zoon van de Kerstman zijn en je vader moeten opvolgen. Wat als je dat nou niet wilt? Daar gaat dit boek over. De zoon van de Kerstman wil echt geen Kerstman worden. Hij houdt niet van de winter, van sneeuw en is ook nog allergisch voor kerstbomen en rendieren. Niet zo handig, maar wel geestig bedacht. De titel doet al raden waar het verhaal naartoe gaat, ook al is de Kerstman boos op zijn zoon, want het is nu eenmaal al eeuwen een traditie. Hij hoort zijn vader op te volgen. Wat een geniale vondst is van dit verhaal is dat de zoon van de Kerstman uiteindelijk zijn vader voor het blok stelt door een uitspraak van de Kerstman zelf, de Kerstman moet nu eenmaal álle kinderwensen met kerst vervullen en dus ook de wens van zijn eigen zoon.


Het boek is sterk vertaald door Jaap Robben, want het ritme is voelbaar, waardoor het een ideaal voorleesboek is. Er zit veel rijm in en het boek barst van de rijke taal, misschien wel iets té rijk voor de adviesleeftijd bij dit boek (5+). Aan te raden is om het boek voor het voorlezen zelf goed te lezen. Er staan best lastige begrippen of zinnen in als 'minimumloon', 'overuren', 'glühweinzuipers' en 'achtenzestig procent van hun productie'. Juist door de vele lastige begrippen is dit een boek dat het ook bij oudere kinderen nog goed zal doen.


De vrolijke en vele illustraties maken het samen met de tekst een aantrekkelijk boek. Er gebeuren op de illustraties meer dingen dan in het verhaal. De extra hints over arbeidsvoorwaarden en andere werkgerelateerde zaken van onder andere de elfen in de illustraties zijn voornamelijk leuk voor volwassenen.


Een mooi boek over onder meer kerst, de kerstman, tegenstellingen, een eigen wil, je houden aan je woord en het niet mee gaan met wat iedereen altijd wil.
Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page