top of page

Krieltje- Over een eigenwijze kleine aardappel van Birte Müller


Een prentenboek over een toch best wel eigenwijze kleine aardappel. Net zo eigenwijs als een kind dat niks wil als het wel iets moet. Juist dat maakt het een heel fijn herkenbaar verhaal voor kinderen.


Krieltje is een aardappel die niet in de puree wil met de andere aardappelen; ze hopst en rolt ervandoor. Je herkent Krieltje meteen, want in de illustraties zie je al dat Krieltje anders is, want Krieltje heeft een neus en de andere aardappelen niet. Krieltje komt dieren, bloemen en dingen tegen waar ze aan vraagt of ze ook frietjes worden en waarom ze bestaan. Er gaat een wereld voor Krieltje open. Als Krieltje op een gegeven moment moe wordt, kruipt ze in de grond om in slaap te vallen. Als ze wakker wordt, weet ze niet wat ze meemaakt...


Zodra je het boek openslaat, verraadt de eerste illustratie eigenlijk al een beetje wat er gaat gebeuren, dat is voor sommige kinderen wellicht wat jammer, maar de meeste kinderen zal het niks zeggen. De illustraties door het hele boek heen zijn origineel en de vormgeving is eenvoudig, maar krachtig. Op de linkerbladzijde staat steeds een paginagrote illustratie en op de rechterpagina staat de tekst met daaronder nog wat kleinere illustraties. De tekst en de illustraties vertellen samen het verhaal en maken het een boeiend geheel.


Goed in te zetten bij thema's als groeien en bloeien. Het gaat in dit boek om het letterlijke groeien en bloeien, maar ook om het figuurlijke, het op zoek zijn naar waarom je hier op aarde bent, waarom je hier groeit en bloeit. Ook goed om met dit boek aan te stippen dat iedereen anders is en dat iedereen eigen talenten of kwaliteiten heeft.
Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page