top of page

Waar is het cadeau? Van Sylvia Vanden Heede en Thé Tjong-Khing


In het prentenboek 'Waar is het cadeau?' is het opletten geblazen, want er gebeurt heel veel. Het is een heel leuk kijk- en zoekboek dat erom vraagt meerdere keren voorgelezen te worden, want één keer is niet genoeg om het hele verhaal te doorzien.


Uil is jarig en geeft een feestje maar ja Vos wil eigenlijk ook wel heel graag een feestje en haas ook. Daarom besluit uil dat ze alle drie samen hun verjaardagen gaan vieren. Ze nodigen al hun vrienden uit en krijgen ontzettend veel cadeautjes, maar na het feest is ineens de taartschep van uil weg en dat terwijl hij die net gekregen heeft. Uil is ervan overtuigd dat Neef de dief is. Samen gaan ze bij hem op bezoek. Als ze bij Neef aankomen is de Boef Jak er ook. Als je heel goed kijkt, weet je stiekem al wie de dief zou kunnen zijn, maar het is wel opletten geblazen. Dit is fantastisch in de illustraties weergegeven. Uiteindelijk gaan ze steeds naar andere dieren toe, en de dieren bij wie ze zijn geweest gaan weer met de andere dieren mee, waardoor de groep steeds groter wordt. Maar bij iedereen bij wie ze langskomen vinden ze de taartschep niet. De groep wordt groter en groter. Als ze met lege handen naar het huis van Uil gaan, heeft Uil zijn taartschep zelf gevonden! En wat je dan op de volgende bladzijde ziet....

De gesprekken tussen de dieren zijn rijk en herhalend. Veel rijke, maar begrijpelijke taal én veel lagen. De herhaling maakt het juist een krachtig boek. Kinderen weten wat de dieren gaan vragen en vertellen bij een volgend dier waar de vrienden langs gaan. Daarnaast kan dit boek veel gesprekken uitlokken over onder andere voorwerpen, huizen en feestjes. Achterop het boek staan nog een paar zoek- en kijktips waar je samen extra goed op kunt gaan letten of die je kunt gaan zoeken als je begint met lezen.


Als je al verhalen over Vos en Haas kent, weet je dat het verhaal en de beelden niet zonder elkaar kunnen. Het samenspel tussen tekst en beeld is erg sterk. De beelden versterken het verhaal en het verhaal versterkt het beeld.


Recente blogposts

Alles weergeven

留言


留言功能已關閉。
bottom of page