top of page

Dit is Vos van Daan Remmerts de Vries & Jørgen Hofmans

Er zijn eerder al vier prentenboeken verschenen van Daam Remmerts de Vries over Vos. Leuke, grappige en spannende verhalen over een Vos die van allerlei simpele dingen beleeft; dingen die groots aanvoelen en toch fijn klein zijn. Verhalen die nieuwsgierig maken, grappig zijn en een tikkeltje avontuurlijk zijn. Het prentenboek 'Vos en Vis' heeft zelfs de Prentenboeken top 10 van 2025 gehaald, waardoor je er wel van uit kunt gaan dat het zeer goede verhalen zijn.


Jørgen Hofmans heeft de tekst van twee verhalen over Vos aangepast, zodat ze goed te lezen zijn voor beginnende lezers. Deze vrolijke en grappige bundel heeft maar liefst drie verhalen. Niet alleen 'Vos en vis' en 'Dokter Vos', maar er is ook een geheel nieuw verhaal toegevoegd, namelijk 'Een bril voor Vos'. Alle verhalen zijn het meest geschikt voor kinderen vanaf midden of eind groep 3 en lopen op in niveau, beginnend vanaf E3 tot M4. Elke bladzijde is precies hetzelfde wat betreft opmaak: je ziet een grote, speels illustratie met daaronder de passende tekst. Die tekst bestaat uit korte zinnen en weinig regels met veel inhoud. Ideale rijke verhalen voor kinderen in groep 3 en 4.


In 'Vos en vis' raakt Vos de weg kwijt op zee als hij een vis probeert te vangen. De vis wil hem terugbrengen naar land, maar dat gaat niet helemaal goed. Nu zitten Vis én Vos gevangen. Het tweede verhaal 'Dokter Vos' gaat over Vos die dieren beter wil maken. Hij bedenkt een plan om dieren thuis te ontvangen om ze beter te maken, maar dat mislukt. Er komt niemand. Zal hij nog wel een ziek dier op bezoek krijgen? In 'Een bril voor Vos' vindt Vos een bril. Er gaat een bizarre, golvende wereld voor hem open als hij die bril opzet. Maar dan ontmoet hij een vreemd beest; vreemd want zo met bril heeft hij geen idee wie het beest is. Als dat maar goed komt...


Het eerste verhaal 'Vos en Vis' is het makkelijkst en dat zie je er ook vanaf. Ideaal dus voor de jongste lezers. De grapjes die in het prentenboek voelbaar waren, zijn in dit eerste AVI-verhaal iets minder voelbaar, door de wat typerende wat droge tekst van AVI. In het tweede verhaal en derde verhaal is het gevoel erbij al beter en vormen de woorden sterke verhalen.


Door de prachtige illustraties en de grappige verhalen, zal deze bundel gegarandeerd zorgen voor leesplezier.

Schrijver: Daan Remmerts de Vries & Jørgen Hofmans

Illustrator: Daan Remmerts de Vries

Jaar: 2024

Genre: fictie/ beginnende lezers

Leeftijd: 6+

Uitgeverij: Gottmer

Comments


bottom of page