top of page

Waar is de taart? van Thé Tjong-Khing


Een heerlijk groot boek dat nóg meer uitnodigt om op ontdekkingstocht te gaan.


'Waar is de taart?' van Thé Tjong- Khing is een tekstloos prentenboek dat al 20 jaar bestaat en nog steeds behoorlijk populair is. Niet voor niets is dit boek bekroond met een Zilveren Penseel in 2005 en bekroond met de Woutertje Pieterse prijs in 2005. Dit prentenboek kan dan ook met recht een kunstwerk genoemd worden. Elke spread is een magistraal schilderij vol grote details, waarbij de diverse figuren, hun bewegingen hun gezichtsuitdrukkingen op elke spread de hoofdrol spelen. Ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan, is er een maxi- editie met poster verschenen. En dat is fijn, want tekstloze prentenboeken waarin zo veel te zien is, in een groot formaat, maakt het bekijken van dit boek nog meer tot een feestje.De oplettende kijker ziet dat het verhaal in dit boek al start op de voorkant. Op de prachtig bosrijke voorkant zien we meneer en mevrouw Hond. Zij hebben een taart gemaakt die er wel heel aantrekkelijk uitziet en aan de stoeltjes te zien, lijkt het erop dat ze zo lekker gaan genieten. Maar we zien niet alleen meneer en mevrouw Hond; in het bos zie je ook twee ratten. Het verhaal laat zich dus eigenlijk al raden. Die ratten zijn iets van plan. Bij het openslaan van het boek zie je dan ook dat die twee ratten de taart stelen. En dat is het startpunt van een achtervolging die meneer en mevrouw Hond inzetten om hun taart terug te krijgen. Die achtervolging is grappig, creatief en origineel uitgewerkt. Het is niet zo zeer de vraag of meneer en mevrouw Hond hun taart terugkrijgen, maar meer hoe ze de taart terugkrijgen...


Naast het verhaal over de taart die gestolen wordt, zijn er tal van kleine mooie en verrassende kleine verhaaltjes die ook van begin tot eind hun eigen verhaal vormen. Het vraagt dus wat als lezer om goed te kijken naar alles wat er gebeurt op de diverse bladzijden. Fijn daarbij is dat je direct naar de figuren wordt getrokken; die springen (enigszins voorzichtig) in het oog door kleurgebruik en de prachtige mimiek of opvallende voorwerpen die ze bij zich hebben. De omgeving is donker of juist licht en bestaat uit veel vlakken die het verloop van het verhaal sturen. Wat erg goed is aan dit boek is dat alle kleine verhaaltjes én het grote verhaal uiteindelijk samen komen en dus samen het uiteindelijke grote verhaal vormen. Die opbouw naar hoe de verhaaltjes aflopen en samenkomen is ijzersterk. De fantasierijke en beeldende illustraties vertellen dus samen een prachtig verhaal.


Voor meer uitdaging staan er een paar zoekvragen op de achterkant van het boek. Die kunnen de lezers van dit boek, die misschien niet alles zelf ontdekken, uitdagen om nóg meer uit het boek te halen.


Kijk voor meer tips om tekstloze prentenboeken te gebruiken hier.

Auteur: Thé Tjong-Khing

Jaar: 2024 (originele versie uit 2004)

Genre: tekstloos prentenboek

Leeftijd: vanaf 3 jaar

Uitgeverij: Lannoo
Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page